26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nenechat úplně zaprášit aktovku

21. 7. 2015

|
Tisk
|

Tak – a jsou tady! Dva měsíce volnosti, svobody, dobrodružství, odpočinku. Slunce, voda, babičky, tábory a sladké nicnedělání.

Vydání: 2015/30 Církve pomohou začlenit imigranty, 21.7.2015, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma

Dětský psycholog a psychoterapeut Jaroslav Šturma podotýká, že jako dospělí potřebují souvislý delší odpočinek, aby mohli načerpat síly, potřebují ho i děti. „Doporučoval bych dokonce i u dětí, které budou dělat opravné zkoušky, aby si rozplánovaly prázdniny, aby jim zbyl čas i na obnovu sil. Přílišný tlak na výkon, únava nebo nechuť dítěte můžou totiž účinně působit proti naší snaze,“ radí psycholog.
Na druhé straně není vhodné se celé prázdniny na učení ani nepodívat. „Bylo-li učivo dobře osvojeno, dítě ho pravděpodobně nezapomene. Ale pokud jsou znalosti osvojeny jen narychlo, hrozí zapomínání. Zvlášť jedná-li se o látku, na kterou se bude navazovat, neškodí ty věci trochu obnovit. Může to být formou hry nebo třeba rozcvičky,“ poukazuje psycholog.
Jaroslav Šturma upozorňuje, že děti odpočívají trochu jiným způsobem, než jak si představujeme my dospělí. Odpočívají například změnou činnosti. Další formou odpočinku je pohyb. „Když jdete s dětmi na procházku, vidíte, že vyskočí na každý patník, vylezou na kdejakou vyvýšeninu a nemají tendenci si cestu zkracovat. V tom bychom je neměli moc omezovat, protože tímto způsobem odpočívají,“ zmiňuje psycholog.
Co se týče spánku, i ten je k odpočinku nezbytný. Ovšem když dítko ráno nemusí vstávat, není podle Šturmy nutné honit ho do postele ve stejnou dobu jako během školního roku: „Zkušenost je taková, že čím víc do přirozených procesů, jako je spánek či jídlo, zasahujeme, tím spíš to obvykle pokazíme. Dítě by jistě nemělo sedět do noci u počítače, ale jestli si čte nebo je s rodinou vzhůru, věnuje se společným činnostem a ráno má příležitost to dospat, až na výjimky bych respektoval přirozený typ dítěte s jeho potřebou spánku.“
Největším přínosem prázdnin ovšem podle Šturmy není odpočinek, nýbrž že je rodina pospolu. „U mladších dětí bych kladl důraz především na to, aby si užily společný čas s rodinou. U starších potomků je potřeba dát víc času a prostoru jejich osamostatňování, takže mohou být klidně dva nebo tři týdny na táborech či zájmových soustředěních, ale i u nich je dobře, když významnou část prázdnin tráví s rodinou,“ radí psycholog a dodává, že léto je také příležitostí potkávat se s širší rodinou.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou