26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nenápadné centrum v lůně Krkonoš

16. 1. 2013

|
Tisk
|

Odepnete lyže, vypijete si kávu a zakončíte výlet modlitbou před svatostánkem. I tak může vypadat den strávený v Janských Lázních – pokud jste ubytováni v penzionu Marianum, diecézním centru královéhradecké diecéze.

Vydání: 2013/3 Příští prezident? Zeman, nebo Schwarzenberg, 16.1.2013, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

V podstřeší historické budovy Mariana se skutečně nachází kaple, která je pro hosty penzionu neustále otevřená. Možná i to dotváří klidnou, tichou atmosféru domu, již vyzdvihuje správce objektu Antonín Brtník. „Celý dům se nachází v klidné části městečka,“ upřesňuje správce. „Lidé, kteří žijí v rušném prostředí, si zde díky tomu skutečně odpočinou a načerpají nové síly.“
Přes sto let starý dům ve známém krkonošském lázeňském centru poskytuje veškeré pohodlí. Před několika lety byl kompletně zrekonstruován, předloni přibyly ještě podkrovní apartmán a dvě studia. Každý pokoj (některé z nich jsou bezbariérové) má vlastní sociální zařízení, televizi i internet, v apartmánech je k dispozici navíc kuchyňka. Jídelna a větší kuchyň pak patří ke společnému zázemí, stejně jako společenská místnost, bar či dětský koutek s hračkami a knihovnička.
Na velké zahradě si přijdou na své nejen děti (třeba na písku či prolézačce), ale také dospělí – ti zde mohou grilovat, zahrát si petanque anebo jen tak posedět v altánku a těšit se pohledem na překrásnou přírodu v okolí. A pokud po celém dni někde na sjezdovce oceníte trochu rozmazlování, můžete se ponořit do hotelové vířivky anebo si přímo v penzionu zajít na masáž.
Místo pro rodiny
Velkou část zdejších hostů představují věřící lidé. „Marianum ale neuzavírá dveře nikomu,“ zdůrazňuje správce Brtník. „Klienti jezdí z celé republiky i ze zahraničí. Svou nabídkou a zařízením přitahujeme především rodiny s dětmi a slušné lidi.“ Rodinám a seniorům nahrávají rovněž vstřícné ceny, které v Krkonoších zdaleka nejsou běžné, a samozřejmě množství rozmanitých aktivit v bezprostřední blízkosti penzionu. Na Černou horu, na jejímž úpatí Janské Lázně leží, vede dokonce kabinová lanovka, takže její vrchol snadno zdolají babičky i batolata a mohou se společně radovat z výhledu z vrcholové rozhledny.
Zaostřeno na děti
V obdobích mimo sezonu, tedy na jaře a na podzim, využívá diecéze penzion k duchovně zaměřeným pobytům, které se v „Jánkách“ pomalu stávají tradicí. „Královéhradecké diecézní centrum pro seniory tu pravidelně pořádá seniorská manželská setkání a další akce, navštěvují nás farní společenství rodin s dětmi, doprovázená knězem,“ vypočítává Antonín Brtník. „V létě se zde též opakovaně konají velmi oblíbené pobyty prarodičů s vnoučaty.“
Požehnáním malého lázeňského městečka je jeho relativní odlehlost od hlavních rekreačních center Krkonoš. Dostatek atraktivních příležitostí je přitom po ruce i za tak teplé zimy, jako je ta letošní. Jen pár kilometrů jízdy autem jsou zámky v Opočně, Vrchlabí nebo Ratibořicích, moderní akvapark ve Špindlerově Mlýně nebo známá bobová dráha v Peci pod Sněžkou.
Milovníci pohádek si nenechají ujít Pohádkovou stezku v Malé Úpě: jejími deseti zastaveními s krásnými výhledy návštěvníky provázejí pohádky spisovatelky Marie Kubátové a u každého z nich můžete s dětmi splnit jeden z jednoduchých poznávacích úkolů.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou