26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Na začátku byla kopírka

1. 12. 2020

|
Tisk
|

Olomoucké Centrum pro rodinný život letos slaví. Už třicet let totiž vydává časopis Rodinný život, ceněného průvodce a pomocníka života maminek a tatínků, jejich dětí i celé řady příbuzných. Ale také kněží, kteří rodiny pastoračně doprovázejí.

Vydání: 2020/49 Světlo pro ty, kdo trpí za víru, 1.12.2020, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma 49


Na třiceti šesti stranách v pěti číslech během jednoho roku redakce a její spolupracovníci otevírají témata, která „hýbou“ rodinami. Snaží se povzbudit v duchovním životě, poradit ve výchově, ale dotknout se i těžkostí, jako jsou například závislosti, přílišná pozornost informačním technologiím či problematika homosexuality.
„Časopis založili manželé Tělupilovi z Olomouce, kteří stáli u zrodu našeho Centra pro rodinný život. Dávno před rokem 1989 se snažili podporovat setkávání rodin. Byli v kontaktu s podobně smýšlejícími lidmi i za hranicemi naší vlasti. Aktivně překládali a snažili se dostávat do naší země myšlenky ochrany života od samého početí a metody přirozeného plánování rodičovství,“ přibližuje šéfredaktorka časopisu Šárka Chlupová. Brzy po revoluci Tělupilovi s přispěním přátel v zahraničí přivezli do Olomouce jednu z prvních kopírek. „Na tehdejší dobu to bylo něco nevídaného. Centrum pro rodinný život začalo tehdy organizovat semináře a hned v roce 1990 vydávat pro účastníky bulletin Rodinný život, který se lety rozvinul do současné podoby časopisu,“ vypráví Marcela Řezníčková, redaktorka, která stála u zrodu časopisu.
Dnes má Rodinný život (www.rodinnyzivot.eu) náklad jedenácti set kusů. Není určen jen pro olomouckou arcidiecézi, ale putuje do celé České republiky. Několik čtenářů má i v zahraničí, protože v elektronické podobě jej může redakce odeslat kamkoli do světa.
„Byli bychom rádi, kdyby se náklad zdvojnásobil, abychom pronikli k dalším rodinám, které nás ještě neznají, a dělali jim radost – výběrem zajímavých témat či přínosnými rozhovory s různými osobnostmi. Chtěli bychom, aby v každém čísle našly povzbuzení,“ vyslovuje své přání k třicátým narozeninám šéfredaktorka Šárka Chlupová a dodává: „Také bychom našim přispěvatelům přáli spoustu skvělých nápadů a rodinných zážitků, o kterých pak budou čtenáři číst. Díky našim předplatitelům, kterým nebyla budoucnost časopisu lhostejná, získá časopis novou tvář.“ Od příštího roku tak bude Rodinný život vycházet barevně, ve větším formátu a rozšířený o čtyři strany. „V předvánočním čase je příležitost věnovat roční předplatné jako dárek, který bude těšit celý rok,“ uzavírá šéfredaktorka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou