26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Modrá: Velká Morava ožívá

16. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/27 Cyrilometodějské dvojčíslo, 16.8.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Ještě nedávno vydaná publikace 777 kostelů, klášterů a kaplí ČR (Kartografie Praha 2002) hovoří o Modré pouze jako o místě v těsném sousedství Velehradu, kde byly odkryty zbytky velkomoravského kostela z 1. poloviny 9. století. Dnes v Modré stojí replika kostela sv. Jana Křtitele a v jejím těsném sousedství byl otevřen i Archeoskanzen, který přibližuje velkomoravské opevněné sídliště středního Pomoraví. To vše na dohled staroslavného Velehradu.

Autorem projektu kostelíka je Zdeněk Špičák. Jeho dílo se snaží přiblížit vzhledu nejtypičtějších církevních staveb Velké Moravy. Příchozího potěší, že dveře kostelíka bývají pravidelně otevřené, a že se může zapsat i do pamětní knihy. Nahrubo opracovaný pískovec v čistém interiéru kostela jako by navozoval atmosféru hloubky a průzračnosti dávné víry. Čtrnáct oken, jejichž počet se shoduje se zastaveními křížové cesty, vpouští dovnitř jasné světlo, které umocňuje prostotu kostela. Mimochodem: historické souvislosti respektuje i plot kolem pozemku tohoto „církevního areálu“ – mezi kůly zaraženými do země je vodorovně propleteno proutí.

Pár kroků od tohoto rekonstruovaného velkomoravského kostela se nachází vykopávky skutečného chrámu z 9. století – šlo o jednolodní podélnou stavbu s odsazeným rovně ukončeným kněžištěm. Čtyři opěrné sloupy byly podle archeologů vystavěny až dodatečně. Výzkum zde probíhal v letech 1911 a 1953-55. „Kostel sv. Jana byl prázdný a opuštěný už v době, kdy se zakládal velehradský klášter,“ píše se v knize 777 kostelů, klášterů a kaplí ČR. „Cisterciáčtí mniši jej po roce 1205 opravili a používali jako provizorium do doby dokončení klášterního kostela. Kostelík existoval i později, do roku 1682; ještě v roce 1885 byly dobře patrné jeho trosky.“ Publikace nezamlčuje také to, co se stalo s těmito památnými zbytky: byly rozebrány na stavební materiál.

Zcela opačné tendence můžeme sledovat v Archeoskanzenu Modrá. Ten sice byl při loňském slavnostním otevření průtrží mračen zcela vyplaven (starosta místo vítání hostů stál s ostatními po lýtka v bahně a lopatou se snažil zabránit nejhoršímu), ale nyní se má čile k světu. Objekt stojí na místě někdejšího velkomoravského osídlení a této tradici se snaží zůstat věrný. Takhle nějak snad žili naši předci v 9. století: opevnění tvoří jednoduchá dřevěná palisáda se vstupní branou mezi dvěma věžemi, rolníci obývají roubené zemnice, jejichž podlaha je zahloubena pod povrch terénu, potraviny a seno se uchovávají v hospodářské stavbě zvané kleť. Bohatší osadníci pak bydlí nadzemních roubených domech, řemeslníci mají své keramické a šperkařské dílny. Nechybí ani pekárna s dvěma chlebovýmí pecemi a kovárna. Všechny tyto a další objekty jsou citlivě rekonstruovány na základě vykopávek z různých míst Slovácka, zejména ze Starého Města.

Archeoskanzen však nejsou jen architektonické relikty minulosti. Areál připravuje během celého roku řadu programů a akcí, při kterých si mohou návštěvníci „osahat“ dávná řemesla a vidět, jak staří Slované žili. Celkový dojem dolaďuje i možnost ochutnat speciality vyrobené z původních plodin a nakrmit „velkomoravská“ domácí zvířata. Modrá by neměla chybět v itineráři snad žádných návštěvníků Velehradu, zejména těch, kteří sem zavítají s dětmi.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou