26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Marktl: papežův ajurvédský čaj

3. 8. 2005

|
Tisk
|

Vydání: 2005/32 Kněží 'na půl úvazku', 3.8.2005, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

Je léto, a přesto nemusí vést všechny cesty českých turistů pouze na jih do Chorvatska. Inspirativní výlet (třeba jen na víkend) se nabízí nějakých 110 kilometrů za našimi západními hranicemi. Městečko – či spíše vesnička – na řece Inn se jmenuje Marktl a v roce 1927 se zde narodil nynější papež Benedikt XVI.

     Cesta z hraničního přechodu Strážný trvá do Marktlu zhruba hodinu a půl – pokud se ovšem návštěvník neztratí v Pasově, který za tímto účelem dělá možné i nemožné: na chybějící dopravní značení vyzraje ten, kdo nebojácně projede rozkopaným centrem a ve správnou chvíli zahne vpravo na Neuburg. (Autorovi těchto řádků se to podařilo až napotřetí.)

     V Marktlu samotném sice vedou motoristu ukazatele na záchytné parkoviště na kraji vesnice, ale lépe je zaparkovat přímo na náměstí, nebo ve stínu mohutných dubů u dětského hřiště – to vše bezplatně.

„Ócht éro“

Papežův rodný dům je nejvýstavnější budovou v obci, ale kromě pamětní desky na fasádě z ní návštěvník jiný dojem nezíská: dům je totiž nyní v soukromých rukou, a tedy veřejnosti nepřístupný. Samotný Benedikt XVI. charakterizuje v knize rozhovorů Křesťanství na přelomu tisíciletí (Portál 2005) své rodiště takto: „Na Marktl si vůbec nevzpomínám. Odešli jsme, když mi byly dva roky.“ Otec Josepha Ratzingera byl totiž jako policista v té době převelen nejprve do Tittmoningu, Aschau a poté do Traunsteinu. Vzpomínku na tato bavorská městečka si Benedikt XVI. již uchoval, ale turisty přece jen nejvíce zajímá jeho rodiště.

Vstříc jejich zájmu se snaží vyjít místní obchodníci. Ve stínu miniaturního loubí před hospodou na rohu náměstí sedí podsaditý hostinský. Do lokálu zaskočí občas natočit pivo, ale většinu času tráví před stolkem plným upomínkových předmětů. Vévodí jim speciální papežské pivo. Dárkové balení po čtyřech lahvích i s papežovým portrétem stojí „ócht éro,“ což se dá po chvilce snahy dešifrovat jako 8 euro. V papírnictví za rohem už je stejný produkt o euro dražší. Hostinský nabízí neskutečný sortiment výrobků s papežovým portrétem či aspoň jménem: svíčky, medaile, sklenice, med, podložky pod myš a jako zlatý hřeb „ajurvédský čaj Benedikta XVI.“ (Hledat souvislost mezi hlavou katolické církve a touto východní léčebnou metodou je skutečně kuriózní nápad.)

Pekárna nabízí papežův chleba, domácí potřeby zase kabelu s jeho obrázkem, cukrárna pak bonbóny Benedikta XVI., řeznictví papežovy buřty. „Kupte si aspoň polštářek,“ volá prodavačka z trafiky až na chodník.

Marktl samotný si na váhavě se rozvíjející turistický ruch zatím nezvykl: obchody brzy zavírají, muzeum je otevřeno jen chvilku před obědem a pár hodin po obědě, všechny propagační materiály jsou zatím pouze v němčině. Večer je atmosféra městečka už vysloveně komorní: mikrobus japonských turistů s kamerami může vejít pouze do otevřeného kostela svatého Osvalda. Vítá je veliký slogan „Máme papeže“ a portrét Benedikta XVI. vedle oltáře a přívětivá atmosféra. Cizinci se snaží roztomile napodobit bavorské „Grüss Gott“.

Japonci odjedou a městečko ztichne docela. Z náměstí vykukují dva evidentně již řadu let neobydlené domy. Zhýčkaný turista by si mohl pomyslet, že tu není už co dělat. To by byl ovšem hrubý omyl. (dokončení příště)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou