16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Malé děti u počítače z pohledu psychiatra

5. 9. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/36 Plavba za vědomostmi odstartovala, 5.9.2012

Příloha: Doma

Děti jsou zrovna ukňourané, nudí se a vy si nutně potřebujete vyřídit telefonát nebo vyžehlit hromadu prádla, která na vás už několikátý týden padá. Nebo v klidu uvařit oběd. Posadíte potomka k počítači, pustíte Youtube a užíváte si chvíli blaženého ticha a klidu na práci. Je to ale v pořádku? Nejen o tom jsme si povídali s primářem mužského oddělení závislostí psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Karlem Nešporem.

 

Je pravdou a je správné, že posazujeme děti k počítači, když od nich chceme mít klid?

Počítač ani televize nejsou chůvy. Počítače mohou být sice užitečné, ale mohou i ohrožovat zdravý vývoj dítěte. Měli bychom brát v úvahu zejména následující okolnosti: věk dítěte, čemu se u počítače věnuje, a množství času, který takto tráví. Výhody počítačové gramotnosti převáží, pokud je potomek v tomto směru dobře veden zkušeným dospělým. Nevýhody pak vystoupí do popředí právě za situace, kdy je potomek k počítači soustavně odkládán. Jedná se zde hlavně o nedostatek sociálních dovedností při komunikaci tváří v tvář nebo o přílišnou stimulaci záplavou barev, zvuků a blikajícího světla, což může vést k vyčerpání a poruchám soustředění. Navíc souvisí nadměrné sezení s vytvářením nezdravých návyků. Další rizika se týkají toho, čemu se dítě u počítače věnuje – například řada počítačových her má násilný charakter a ohrožuje etický vývoj dítěte i jeho systém hodnot.

 Jaký je trend – v kolika letech dnes rodiče posazují děti před počítač?

Přesná čísla v naší populaci nemám k dispozici. Ale v čem se odborníci shodují, je skutečnost, že počítače i televize jsou pro děti do tří let nevhodné.

 Slyšela jsem trefný postřeh, že dnešní děti si ještě neumí zavázat tkaničky od bot, ale s počítačem už pracují bravurně. Je to dobré?

Hodně záleží na tom, co dítě u počítače dělá a kolik času tam prosedí. Tělo i psychika dětí a dospívajících nutně potřebují fyzickou aktivitu. Umět pracovat s počítačem je užitečné, ale umět si zavázat tkaničky a dostatečně se pohybovat v přírodě je ještě prospěšnější.

 Doba strávená u počítače se u dětí obvykle postupně zvyšuje. Dá se říct, kolik je maximum za den?

V této souvislosti se hovoří o „obrazovkovém čase“, což znamená součet času stráveného sezením u počítače i televize. Podle Americké asociace dětských lékařů by neměl obrazovkový čas u malých dětí přesáhnout dvě hodiny denně. Později to může být více, ale dlouhé sezení škodí i dospělým, natož potomkům. Proto je správné dělat třeba po patnácti minutách krátké přestávky. Během nich můžeme něco uklidit, trochu se potáhnout, chodit atd.

 Může u potomka vzniknout i závislost na počítači, když ho rodič nezačne včas a správně korigovat?

O závislost v pravém slova smyslu se nejedná, ale někteří lidé se ve vztahu k počítačům chovají vskutku nerozumně, což škodí jejich zdraví i okolí. Je pravda, že člověk, který umí slušně pracovat s počítačem, dnes sežene snáze zaměstnání v mnoha oborech. Jestli ale zanedbává své povinnosti a v pracovní době si hraje videohry, může o práci také rychle přijít.

 Na co si mají rodiče dávat pozor, když už děti umějí zadávat webové adresy? Jak je vést, aby věděly, kam nemůžou vstupovat, a nakolik jim to vysvětlovat?

Nejde jen o vysvětlování, ale také o nastavení jasných pravidel, za jejichž porušení by měly nastat předvídatelné a přiměřené sankce. Někdy se hovoří o tvrdé lásce, ale je třeba na určitých věcech trvat. Je to podobné jako při prevenci problémů působených alkoholem, drogami a hazardem.

Především je však třeba mít na paměti, že dítě by se mělo rozvíjet rovnoměrně, což zahrnuje mimo jiné přiměřenou tělesnou kondici, citový a duchovní život i sociální dovednosti. Tomu je třeba přizpůsobit jeho životní styl. I kdyby se mu to nemuselo vždy líbit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou