26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Když rozkvete pampeliška

10. 4. 2014

|
Tisk
|

Představte si, že nemůžete chodit. Nerozumíte, co má být zač svět okolo. Jste ve všem pomalejší než ostatní děti. A přesto máte talent a chuť něco tvořit. S malou dopomocí to dokážete a uděláte radost sobě i druhým.

Vydání: 2014/15 Církev pomůže lidem získat práci, 10.4.2014, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

„Přesně tuhle fixu budeme potřebovat. Teď uděláme čáry jako na sluníčko, půjčíme si rydlo a pěkně je obtáhneme. Cítíš, jak je to najednou hrbolaté?“ Paní učitelka Alena Jarošová vede malého tvořílka krok za krokem, aby na kusu linolea vznikla matrice pampelišky, již potom společně natřou temperou a otisknou na připravený karton. Tvořílci zní název kroužku, kde si žáci Mateřské školy speciální ve Štíbrově ulici v Praze zaexperimentujís barvami, papírem a spoustou dalších materiálů – tak, aby je to co nejvíc těšilo navzdory jejich handicapům.

Snadno, rychle, efektně

Do pěti tříd „Štíbrovky“ chodí děti z celé Prahy a Středočeského kraje, kromě péče speciálních pedagogů a asistentů pomáhá jejich ztíženému rozvoji logopedka či canisterapeutka a vybírat si mohou z různě zaměřených doplňkových aktivit. Ve Tvořílku se jich každý týden vystřídá osmnáct. Vystřídá? Ano, děti si chodí vyrobit pampelišku jedno po druhém. „Každému se musím věnovat individuálně, často jim vlastně vedu ruku, tvořit s nimi pohromadě by nebylo možné,“ vysvětluje Alena Jarošová. Možnostem dětí je pokaždé přizpůsobená i zvolená technika, a především její náročnost.

„Vymýšlím rychlé a ne moc složité činnosti, aby je děti zvládly a výsledek vypadal pěkně,“ přibližuje paní učitelka.

Hyperaktivního Marka není snadné udržet ani u jednoho květu, Jakub se v tvoření pro změnu vyžívá, přestože následkem obrny jen stěží ovládá ruce a stůl musí mít zvýšený podložkou, aby na něj dosáhl z pohyblivého křesla.

Výrobek pro radost

Dvakrát do roka se mohou Tvořílky stát s dětmi i jejich rodiče. „Vždycky před Vánoci a před Velikonoci připravím aktivitu, do které se pak rodiče se svým dítětem pustí společně – příští týden to bude zdobení jarních věnečků,“ prozrazuje Alena Jarošová. Domácnosti žáků ze Štíbrovky už takto společně ozdobily vlastnoručně omalované hrnečky, autorská prostírání, zrcátka či svíčky.

„Naše děti pokládáme za šikovné, i když jejich startovací podmínky jsou samozřejmě jinde než u zdravých vrstevníků,“ říká ředitelka školky Marie Horázná. Nejde přitom jen o to, zaplnit odpoledne organizovaným programem. „Tvoření u dětí podporuje estetické cítění, uvědomění barev, tvarů a struktur, rozvíjí jemnou motoriku nebo i koordinaci očí a rukou,“ vypočítává ředitelka. „Navíc jsou v tomto věku tvárné, a co dospělý vymyslí, pro to se snadno nadchnou.“ Nefalšovaná radost je poté, co sloupnutá matrice odhalí hotový obrázek, vidět na tváři jednoho „tvořílka“ za druhým. Také to je přínosem společného vyrábění: a právě takové chvíle bezpochyby udělají šťastnějším život i těch dětí, které do začátku měly toho štěstí méně.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou