26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Kadaň s nejužší českou uličkou

4. 11. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/45 Stigmata, 4.11.2008, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Dovolím si tvrdit, že Kadaň je jedno z nejhezčích severočeských měst. Milovník historie na kadaňském náměstí zaplesá a zavýská. Je tu k vidění mnoho krásných historických budov, téměř vše v centrální části města je opraveno, jinde se ještě čile buduje. Na první pohled člověka zaujme obrovitý sloup Nejsvětější Trojice v centru náměstí. Tzv. „Morový sloup“ je dílem K. Weitzmanna z let 1753–1755.
Městské opevnění vzniklo už ve 13. století. Co v jiných městech nenajdeme, je Katovská ulička. Nápis na cedulce se chvástá tím, že je nejužší v celé Čeké republice. Vede z náměstí k hradnímu systému. Kadaň se též pyšní několika kostely a třemi kláštery – františkánským, alžbětinek a minoritským. Františkánský klášter po různých peripetiích dnes slouží jako ZUŠ. Město ho postupně rekonstruuje, část kláštera je přístupná veřejnosti. Do farního kostela Povýšení sv. Kříže se můžete jít pomodlit, předsíň je otevřena. Zamrzí jen ty vyryté přihlouplé nápisy na kostelní lavici.
Z náměstí můžete projít Mikulovickou bránou, říká se jí také Svatá. Je jedinou dochovanou branou z opevňovacího městského systému. V Kadani najdete na malé ploše památky románské, gotické, renesanční i barokní. Člověk si tu prostě smlsne, může ochutnat od každého něco. Vyhladovělí turisté mohou zajít do některé z restaurací nebo ochutnat kávičku v cukrárně.
Kousíček od Kadaně leží maličká obec Želina, kde se nachází kostel sv. Vavřince. Dojdeme sem z Kadaně po zelené turistické značce. Původní kostelík (dnešní presbytář) vznikl v polovině 13. století. Okna jsou v obou částech kostela většinou z doby barokní úpravy, ale zachovalo se i několik románských. Při barokní úpravě v polovině 18. století byla přistavěna jižní předsíň. Po roce 1945 byl kostel opuštěn, roku 1961 vyhořel a byl navržen k demolici. Ta se naštěstí neuskutečnila, v posledních letech byl opraven a bývá příležitostně přístupný. Kostel dýchá zvláštní atmosférou, můžete se odtud pokochat krásným výhledem na Kadaň. Při cestě zpátky se nenechte zaskočit množstvím elektrických drátů, které trochu ruší výhled na České středohoří. Nějak nám tu elektřinu do bytu dopravit musí. A blízké elektrárny Tušimice a Prunéřov už černě nedýmají a nesmrdí. Najdete Milešovku, Oblík, Ranou? Vy jste tam ještě nebyli? Ale to je velká škoda.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou