16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Janáčkovy Hukvaldy: nejen festival

10. 6. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/24 Nezavírejme oči před prostitucí, 10.6.2008

Příloha: Doma

Meče a halapartny řinčely a medovina tekla proudem. Jako za starých časů to vypadalo na hradě Hukvaldy ve stejnojmenné obci na Frýdecko-Místecku o víkendu 17. a 18. května léta Páně 2008.
Romantický, třetí největší český hrad tyčící se na kopci nad malebnou vesnicí na úpatí Beskyd zahájil novou sezonu tradičně v rytířské zbroji. Středověké souboje v podání udatných rytířů sledovali návštěvníci vydatně posilněni domácí zabijačkou. K tomu všemu hrála živá středověká kapela a kdo si troufl, navštívil i ponurou gotickou katovnu. Nikdo z výletníků si samozřejmě nenechal ujít pohled na panorama Beskyd, ani na blízká města Příbor, Kopřivnici či Ostravu. Unikátní výhled ostatně kdysi obdivoval i nejslavnější zdejší rodák, hudební skladatel Leoš Janáček.

Hrad s programem
Tak už to na Hukvaldech chodí skoro každý víkend. Jedno z nejpřitažlivějších výletních míst severní Moravy umí přilákat návštěvníky nejen svou polohou a spoustou zajímavostí, ale také zajímavým programem. K těm zvlášť vyhledávaným bude letos jistě patřit každý měsíc pravidelné hradní grilování, přičemž to nejbližší je v plánu 22. června.
Už od roku 1995 je hrad každoročně dějištěm ojedinělého hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy. Akce zpočátku orientovaná především na vážnou hudbu se postupně stala multižánrovou přehlídkou. Na koncerty přijíždějí lidé z širokého okolí, aby si například Janáčkovy skladby, na něž by do koncertní síně nezašli, poslechli ve stínu šumících stromů, třeba s bicyklem opřeným o nejbližší strom. Největší úspěch na loňském festivalu měl koncert skoro domácího barda Jarka Nohavici. Ale také letos je připraveno mnoho hudebních lahůdek. První koncerty se uskuteční už 15. června, ovšem festival slavnostně začíná až 28. června, kdy bude odpoledne hrát Kubínovo kvarteto a večer zazní Janáčkova Káťa Kabanova. „Myslím, že velkým zážitkem bude i vystoupení Hradišťanu v sobotu 26. července a také Gregoriánské chorály, které 13. července provede skupina Gentleman Singers netradičně v kostele sv. Mikuláše v nedalekých Rychalticích, kde je pro duchovní hudbu zvlášť příhodná akustika,“ upozorňuje ředitel festivalu Jaroslav Slaný. V programu je samozřejmě hned několik děl Leoše Janáčka, jehož rodný dům a muzeum mohou návštěvníci Hukvald rovněž navštívit.
Lákavé k výletům je i okolí hradu. V obci se nachází výstavní síň představující díla místních umělců, ale také malá, soukromá botanická zahrada doplněná o různá zvířata, včetně aligátora a pumy. V Rychalticích má galerii uznávaný malíř Antonín Kroča. V 17. století na úbočích hukvaldského kopce založil biskup Vilém Prusínovský oboru – v ní je možné narazit na pokojně se pasoucí stáda muflonů a daňků. Z obory vede mnoho vycházkových i náročnějších turistických tras do Beskyd. Celý hradní vrch je přírodní památkou a jeho staré bučiny poskytují útočiště i dalším vzácným druhům živočichů a rostlin. A pokud se náhodou návštěvníkům nepodaří potkat živá zvířata, určitě v oboře narazí na sochu lišky Bystroušky, která je tu jako připomínka nejslavnější Janáčkovy opery. Legenda říká, že kdo lišku pohladí po ocase, tomu se splní jedno tajné přání.
IVANA GRAČKOVÁ
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou