23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Dobrý příklad se v dětech ukládá

27. 10. 2015

|
Tisk
|

PAVLA REDLICHOVÁ je matkou tří synů a motorem společenství „Mamky sobě“ v pražské farnosti sv. Terezie z Lisieux. Modlitba dětí a s dětmi je proto jedním z jejích témat.

Vydání: 2015/44 Nové tóny ze synody, 27.10.2015, Autor: Alena Scheinostová

Příloha: Doma

V „Mamkách sobě“ se scházejí maminky z naší farnosti a vykládají si o všem možném – o látkových plenkách, domácích pekárnách atd. Ale záhy se ukázalo, že všechny sdílíme lačnost po duchovních tématech – zvlášť se to týká těch, které mají nevěřícího partnera. A tak si povídáme také o tom, jak prožívat advent, půst. Náš pan farář nás vždy vybaví šikovnými materiály, ale také nám připomene, že vedení dětí k víře, k modlitbě je práce nás rodičů, nikoli kněze.
Je velká výhoda, že jsme s manželem oba věřící, a muž navíc vystudoval teologii a vyučuje náboženství. Kde tomu tak není, je to pro věřícího rodiče složitější. Základ je, že se v neděli chodí na mši. Je dobré si předem s dětmi přečíst příslušné evangelium. Osvědčilo se nám mít doma misál: v kuchyni, kde se rodina schází, po ruce a na očích – ne zastrčený v polici. Otevřeme, čteme a necháváme potomky, aby se ptali, čemu nerozumějí. Na webech kanan.cz či vira.cz je také k liturgickým čtením řada užitečných podkladů, máte-li doma či v práci internet a tiskárnu.
Zařídili jsme si to tak, abychom vstali všichni společně a mohli se jako rodina pomodlit u snídaně. Společně se modlíme také večer, ačkoli někdy manžel zůstává déle v zaměstnání. Než se nám narodily děti, modlili jsme se breviář, ale na to teď není dost času – jsme rádi, když někdy stihneme večerní chvály s Proglasem. Pomohla nám myšlenka „kontemplace v činnosti“, tedy že i svou denní prací jsme spojeni s Bohem. O tom se také snažíme mluvit s maminkami ve společenství – že naše všední práce sice není vidět, přesto je požehnaná, protože ani Maria to neměla jinak.
A spolu se syny se vlastními slovy přimlouváme, děkujeme, čteme Písmo nebo se pomodlíme desátek. Není dobré dětem modlitbu nakazovat, spíše vysvětlit, že je pro nás jako pro rodinu důležité se společně modlit a že to považujeme za správné.
Kluci často říkají, co během dne prožili. A my je i vybízíme, aby si vzpomněli, co jim dnes udělalo radost, a aby mysleli na lidi ve svém bezprostředním okolí – na paní učitelku, kamarády. Děti také po rodičích opakují prosby, které je slyší vyslovovat. Někde se to v nich ukládá, protože je pak někdy slyšíte zopakovat něco, za co jste se modlili před měsícem. Nebo u nás jednou ráno manžel synům vyprávěl, že se sousedům narodila holčička, a náš nejstarší večer Bohu poděkoval za její narození a za to, že si brácha bude mít s kým hrát.
Vsedě, ale někdy také vleže – to když jsou kluci nebo někdo z nás dvou už večer „vyřízení“. Ale i když jsem někdy úplně zničená, připojím se k ostatním a aspoň fyzicky tam jsem. Je také na nás, abychom si to ohlídali a dávali hochy do postele včas. Vím, že se v některých rodinách s dětmi modlí vkleče, a říkali jsme si, zda by i nás neměli naši kluci vidět klečet při modlitbě častěji než jen v kostele. Realita je ale u nás jiná.
Bibli si čteme společně. Mít vlastní Bibli je však pro děti poklad. Nabídka je dnes tak obrovská – od dětských přes obrázkové, pro mládež i pro dospělé – že se dá vybrat na míru. Bibli jsme darovali i jako kmotři svému kmotřenci. S kluky ji čteme podle „Příběhů na každý den“ a vyprávění doříkáváme vlastními slovy. Oni tak vidí, že máma stejný příběh vypráví a cítí jinak než táta a že obojí je správně, že nás týž text může oslovit pokaždé trochu jinak.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou