26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Do Nedvězí jděte po silnici

26. 9. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/39 Postavení kněze ve společnosti, 26.9.2006, Autor: Aleš Palán

Příloha: Doma

V nedávném internetovém hlasování o třicet nejzajímavějších turistických lokalit v ČR se objevila jedna chybička: nebylo zde zmíněno Nedvězí. Obcí s tímto názvem je v ČR několik, my však nemáme na mysli ani Nedvězí na Šumpersku či Vysočině, ani Nedvězí, které je součástí Prahy nebo Olomouce. Pro Nedvězí na Českolipsku v Českém středohoří by však ve výše uvedené anketě hlasovali snad všichni turisté, kteří ho navštívili.
Výšlap po silnici jsme v rubrice výlet ještě nedoporučovali; tentokrát to ale nejde jinak. Silnička mezi Nedvězím a Dražejovem je totiž doslova vyvzdorovaná na nepřístupném terénu. Její část je vytesaná do skály, lemuje ji vřes, zakrslé borovice a písek, jenž se drolí z podloží. Houby se dají sbírat přímo ze silnice, pokud však turistu spíš nezlákají jedinečné daleké výhledy do hloubi severních Čech. Ve skále je navíc několik vytesaných výklenků s mariánskými obrázky. Nechte své děti výklenky objevit a spočítat a připomeňte jim, že byly doby, kdy silnici nelemovaly billboardy, vyzývající k výhodnému nákupu, ale zastavení, pozvedající duši poutníka k Bohu. Stavitelům silnice na to nebylo líto námahy ani peněz.
Vesnice samotná, s pitoreskními domečky a zahrádkami, za svým okolím v ničem nezaostává. Dnes je Nedvězí v podstatě čistě chalupářskou lokalitou, ale díky tomu se podařilo s nebývalým vkusem všechna stavení zachránit. Někdejší německá obec se staletou historií byla totiž po válce vysídlena a hrozil jí v podstatě zánik.
Do Nedvězí se můžete dostat i po hřebenové stezce Osinalickým sedlem. V této zemi není mnoho opuštěnějších a malebnějších tras. Potkáte příbytky vytesané do skály, průrvu ve skalách i studánku s průzračnou vodou. Když vyjdete po žluté značce k vrcholu nad Nedvězím, nebudete stačit fotografovat. Jedinečný panoramatický rozhled do všech stran si vyžaduje spíš kameru, nebo ještě raději tiché zadumání a vnímavou duši. Těsně pod vrcholem kopce stával za války vysoký kříž a dřevěný objekt s prosklenou kopulí, který sloužil k hlášení přeletů letadel. Tato hláska později vyhořela. A co kříž? Stojí? Běžte se podívat, stojí to skutečně za to!
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou