26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Co dělal Bůh, než stvořil svět?

13. 11. 2018

|
Tisk
|

V druhé půlce listopadu se na pultech knihkupectví a e-shopů objeví nová knížečka nazvaná Youcat pro děti. Trošku zvláštní slovo Youcat je složenina anglických slov Young a Catechism – tedy Katechismus pro mladé.

Vydání: 2018/46 Drony skenují dřevěné kostely, 13.11.2018, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 46


Katechismus jako kniha už existuje přes tisíc let. V češtině vyšel jako přehledná a strukturovaná kniha. Jak ale podat pravdy víry jazykem srozumitelným pro děti? Nad tím přemýšleli rodiče, učitelé, kněží, moderátoři dětských skupin z Rakouska, Německa, Slovenska a vydali se na cestu k sepsání právě takové příručky. Přáli si, aby byla veselá a moderní, aby oslovovala děti ve věku přibližně mezi 9 a 13 lety.
„Zjistili jsme, že není na světě těžší věc, než sdělit cosi velkého prostým a jasným způsobem,“ uvádí v úvodu autoři rakouské předlohy, kteří ji následně na skupinkách dětí také „otestovali“. Nyní, přibližně po půl roce práce na překladu, se dětský katechismus dočkal i českého vydání s drobnými úpravami pro naše prostředí a náš jazyk. Vedle němčiny zatím vyšel Youcat pro děti jen v angličtině a španělštině. V dalších sedmnácti zemích se teprve připravuje (vedle češtiny je to třeba slovenština, italština, polština a řada dalších evropských i světových jazyků).
Bůh pořád miluje
Odkud se vzal svět a všechno, co je? Proč jsem? Odkud víme, že Bůh je a proč někteří lidé říkají, že nedokáží věřit v Boha? Papež František v předmluvě k této knize říká, že takové otázky kladou rodičům a katechetům miliony dětí na celém světě. Také vypráví, jak se ho jeden osmiletý kluk z Kanady zeptal: Co dělal Bůh předtím, než stvořil svět? „Musel jsem zapřemýšlet, a pak jsem mu odpověděl: Ještě než Bůh cokoliv stvořil, miloval. To bylo to, co dělal. Miloval. Bůh pořád miluje. Proto tím, že stvořil svět, jenom projevil svou lásku,“ řekl malému Kanaďanovi papež. „Youcat pro děti je úplně jiný než ten, který jsem používal já,“ přiznal se dále. Je plný laskavosti, doprovázený dvěma kreslenými postavičkami Káti a Matěje. Díky nim se čtenáři i pobaví a zasmějí. To ovšem není cílem. „Youcat pro děti je určen k tomu, aby s ním děti i rodiče trávili společně čas a odhalovali přitom stále více Boží lásku,“ vyzývá papež.
Autoři zdůrazňují, že nestačí strčit dítěti do rukou Youcat se slovy „přečti si to“ a přitom doufat, že si dítě najde cestu k Bohu nebo k prohloubení víry samo. Knížky mohou pomáhat, ale víru lze probouzet jedině tou nestarší metodou světa: od srdce k srdci, od člověka k člověku. „Jsme pevně přesvědčeni, že rozhodujícím místem předávání víry není školní třída ani kostel. Bude jím spíš koutek dětského pokoje, houpačka u rybníka, lavička na zahradě nebo kraj postele. Teprve v prostředí láskyplné blízkosti lze předávat, sdílet nebo společně objevovat poklad víry,“ píší tvůrci knihy.
Mléčná strava
„Tento Youcat pro děti je skutečně ,mléčná strava‘ (1 Kor 3,2), první seznámení s vírou a mravy podle katolické církve, uzpůsobené dětskému čtenáři,“ konstatuje o knížce Pavel Mareš, vedoucí redaktor Karmelitánského nakladatelství, které už vydalo celou řadu Youcatů – od katechismu pro mladé přes přípravu na biřmování, modlitební knížku pro mladé, přípravu na svátost smíření nebo Y-Bibli. „To ovšem neznamená, že by tato mléčná strava neměla pro dospěláky chuť. Možná naopak. Pro ty, pro které je klasický katechismus příliš těžko srozumitelný, může být tento dětský Youcat osvěžující. Pro ty, kdo hledají, to může být zase jednoduché vysvětlení toho, čemu věříme,“ dodává Pavel Mareš.
Zatímco Youcat pro děti obsahuje řadu odkazů na Youcat pro mládež, tak ten mládežnický zase odkazuje na katechismus pro dospělé. Všechny mají ale návaznost na oficiální dokument a drží se katechismového schématu.
Youcat pro děti se ve 159 otázkách dotýká témat vyznání víry, Desatera, svátostí, modlitby i Ježíšova života. Kniha o 240 stranách se čte poměrně snadno. A jak v úvodu vybízí papež: „Doporučuji vám Youcat pro děti. Mluvte s dětmi o víře. Neúnavně se ptejte!“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou