16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Andělé, betlémy, ozdoby a noční zámek

18. 12. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 18.12.2007, Autor: Zita Chalupová

Příloha: Doma

V adventním čase, který se už na plné obrátky mísí s předvánočními nákupy, stojí za to na chvíli se zastavit a společně s dětmi vyrazit za jinými zážitky. Střední Morava jich nabízí spoustu, vyberme několik, které najdeme na Olomoucku.
Přímo v Olomouci čeká zejména na malé návštěvníky ve Vlastivědném muzeu vánoční výstava, jejíž tvůrce inspirovala pohádka Emila Šalamouna Štěstí za desetník, odehrávající se ve vetešnickém krámku. Co všechno je k vidění? Nejrůznější typy historických vánočních ozdob: figurky z lisované vaty, košíčky z měděného drátu, plechové dekorace pro hořící svíčky. Leckoho jistě překvapí tzv. leonské ozdoby neboli lamety (podle francouzského Lyonu, kde vznikly). Mají tvar komet, řetězů a špic na vánoční stromeček a jsou zhotoveny z jemných kovových vláken ve stříbrné a zlaté barvě. Další zvláštností jsou sebnitské ozdoby pocházející z Durynska, které vznikaly kombinací různých materiálů: drátu, plechu, hedvábí, vaty, papíru. Na výstavě nechybějí ani ozdoby skleněné, dřevěné, papírové či celuloidové.
Další expozicí je výstava betlémů z nejrůznějších materiálů a nejrůznější provenience. K vidění jsou betlémy dřevěné, papírové, skleněné a keramické, slaměné, sádrové, dokonce i háčkované.
A ještě něco vánočního nabízí Vlastivědné muzeum: výstavu (částečně prodejní) s názvem Andělé a ti druzí. Jsou na ní představeny netypické dřevěné plastiky výtvarníka Vladimíra Kubíka ze Semil. Výstavu doplňuje také umělcův neobvykle pojatý betlém instalovaný v atriu muzea.
Obě výstavy je možné si prohlédnout do 13. ledna vždy od středy do neděle (10–17 hodin). Zavřeno je jen na Boží hod vánoční; na Štědrý den a na Silvestra omezeně.
Vánoční program v Korvínském domě v Přerově nese název Gloria in Excelsis Deo a budou v něm představeny vánoční lidové zvyky. Návštěvníci mohou ve dnech 18. – 20. prosince vždy od 16 do 18 hodin zhlédnout ukázky řezbářství, paličkování, výroby korálkových vánočních ozdob, ozdob ze slámy, zdobení perníku. Program pokaždé předchází od 13 do 15 hodin Dětská vánoční dílna – děti budou vyrábět betlém pro Korvínský dům. Až do 29. 12. zde současně probíhá výstava předvánočních a vánočních lidových obyčejů Tajemné kouzlo Vánoc.
A do třetice se vypravme do Náměště na Hané. Tamní klasicistní zámek pořádá pro děti atraktivní noční prohlídky, které jsou zaměřeny na staročeské Vánoce. Formou divadla jsou při nich prezentovány nejrůznější starodávné zvyklosti. Prohlídky se konají vždy od 16 do 22 hodin, je dobré se předem telefonicky objednat.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou