26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Čeho je moc, toho je příliš

16. 7. 2019

|
Tisk
|

Přijedou k babičce na prázdniny, sotva pozdraví, obejmou ji, a už se ptají po heslu k „wifině“. Jak si v takové situaci poradit a jak tomu všemu rozumět?

Vydání: 2019/29 Rekordní a misijní konference, 16.7.2019, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma 29


 
„Virtuální svět internetu a sociálních sítí se stal přirozenou součástí života dětí a mladých lidí. Je to jinakost této generace,“ říká P. Libor Všetula, který se problematikou dětí a dospívajících na internetu zabývá při své práci v salesiánské komunitě. Jak říká, je proto pochopitelné, když se potomci či vnoučata hned vyptávají po dostupnosti internetu. Hledají totiž kus světa, na který jsou zvyklí, jakkoliv to může být pro dospělé či prarodiče svět nesrozumitelný, vzdálený, neznámý, nebo dokonce nechtěný. Jeho existenci nelze z hlav a návyků dětí vymazat.
Oborníci se shodují, že mnohem lepší je zájem dětí i jejich čas strávený ve virtuálním prostoru přijmout a kultivovat. „Nemělo by nám jít jen o to, dostávat děti téměř násilím od mobilu,“ říká P. Všetula. Jeho slova doplňuje Romana Michaela Michalíková, která má dlouhodobou zkušenost s křesťanskou formací mládeže. „Prázdniny nejsou časem boje proti počítači nebo mobilu, ale prostorem, ve kterém se mají děti a mladí lidé učit trávit svůj volný čas smysluplně – bez ohledu na to, zda k tomu využívají mobily nebo počítače, či nikoliv.“ Podle její zkušenosti má řada mladých lidí velký problém žít přítomnost a přítomné vztahy, protože jejich komunikace z velké části probíhá online ve virtuálním světě. Odříznutím od mobilu nebo počítače mají pak pocit, že jim něco uniká a že nejsou tzv. v obraze. Trávení času společně s někým se často musejí učit a nelze předpokládat, že to umějí automaticky. „O to důležitější je trpělivost dospělých, aby si jejich pobyt na internetu nebrali osobně,“ vysvětluje Michalíková.

Obávaný strašák závislosti
Kouření, alkohol, drogy, ale také internet a sociální sítě mohou dát vzniknout závislosti. Většinou v případě, kdy je dítě využívá bez limitů. Existuje několik znamení, která jsou varováním, abychom zvýšili svou pozornost:

  • při zákazu nebo omezení internetu přichází agresivní chování
  • dítě lže okolí o čase stráveném na internetu
  • vynechává jídlo či hygienu
  • důrazně odmítá jet někam, kde internet není
  • během školního roku se kvůli pobytu na internetu začnou zhoršovat školní výsledky, anebo přestane chodit do školy a místo toho je na počítači.


Jak tomu předcházet?

  • nemít mobil či počítač v pokoji, kde dítě spí
  • zapovědět užívání mobilu u stolu během jídla
  • neupřednostňovat jej před osobní komunikací (např. psát si vzkazy v rámci bytu a domu)
  • dbát na rozvržení času, aby kromě online času mělo dítě i offline čas, a pomoci mu jej naplnit
  • jít sami příkladem
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou