26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

1. Miloš Doležal: Jako bychom dnes zemřít měli

19. 2. 2013

|
Tisk
|

Drama života, kněžství a mučednické smrti číhošťského faráře P. Josefa Toufara (Nová tiskárna Pelhřimov)

Vydání: 2013/8 S papežem se rozloučí i čeští poutníci, 19.2.2013, Autor: Aleš Palán

Příloha: Dobrá kniha

Úspěch v literárních anketách je pro dílo Miloše Doležala o P. Josefu Toufarovi pouhým vrcholkem ledovce. Na jeho knize je výjimečné téměř vše: dlouhé roky, po které se autor věnoval shromažďování materiálu, nakladatelství, které ji vydalo, a v neposlední řadě její ohlas: kritický, čtenářský – a nebojme se to říci, i duchovní.

Redaktor Českého rozhlasu, básník a publicista Miloš Doležal patří k respektovaným a vyhledávaným autorům. Před takovým se dveře velkých nakladatelství nezavírají. S jeho prací o číhošťském faráři umučeném komunisty to ale zprvu moc růžově nevypadalo. Doležal totiž během dlouhých desetiletí, kdy se Toufarově osobnosti věnoval, shromáždil obrovské množství jedinečného materiálu. Kniha tak logicky poněkud zbytněla – mimo jiné množstvím dobových fotografií, v naprosté většině dosud nepublikovaných. Vydat takovou knihu vyžaduje velké finanční náklady. Ano, Toufar byl mimořádnou osobností, ale kolik lidí si o něm bude chtít přečíst tlustou knížku?

Autor nebyl ochoten přistoupit na kompromis a odmítl redukovat, co tak těžko dával dohromady. Se svým titulem tak uspěl až v Nové tiskárně Pelhřimov, firmě, která okrajově vydává regionální literaturu, ale zejména, jak už název napovídá, jde o tiskárnu.

Konečně byla kniha na světě – a začaly se dít věci. Náklad brzy nestačil. Zanedlouho nestačil ani první dotisk… Z publikace, jejímuž tržnímu úspěchu málokdo věřil, se stal bestseller. Na doprovodné výstavy a akce chodili lidi po stovkách. Někteří projevovali zájem nejen o Toufarovu osobnost, ale i o víru jako takovou. Další čtenáři prohlásili, že pokud měla církev takové postavy jako Toufar, přehodnotí svůj odmítavý postoj k navracení církevního majetku. Kniha vyhrála v prestižní anketě Lidových novin, nyní i v anketě Katolického týdeníku. Co ji čeká do budoucna? Těžko říct. Její ohlas ale dost možná ještě nekončí…

Pro knihu hlasovali:

Pavel Ambros, Miloslav Fiala, Josef Greš, Gertruda Gruberová­Goepfertová, Daniela Iwashita, Jan Jemenka, Vojtěch Kodet, Pavel Kuneš, Josef Lacman, Jaroslav Med, Věroslav Mertl, Josef Mlejnek, Benedikt Mohelník, Dana Němcová, Aleš Opatrný, Jan Peňáz, Tomáš Petráček, Jolana Poláková, Petr Příhoda, Prokop Siostrzonek, Vít Slíva, Jan Stříbrný, Pavel Studnička, Jaroslav Šebek, Petruška Šustrová, Pavel Švanda, Marek Vácha, Eliška Vlasáková, Stanislava Vodičková a Karel Vysloužil.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou