26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přijmout dítě s postižením – a co dál?

23. 6. 2015

|
Tisk
|

Existuje přirovnání, které snad trochu vystihuje situaci rodiče, kterému se po devítiměsíčním nadějném očekávání narodí dítě s postižením: Je to, jako kdybyste se sbalili na dovolenou k teplému jižnímu moři, ale letadlo vás bez varování vysadilo uprostřed ledu a sněhu v Grónsku.

Vydání: 2015/26 Turínská výzva, 23.6.2015, Autor: Alexandra Lammelová

Příloha: EDA - raná péče

Služba pro rodiny dětí se zrakovým a kombinovaným postižením od narození byla založena v roce 1990 a toto pracoviště je jedním ze dvou nejstarších v České republice.
V současnosti Raná péče EDA, o. p. s., zajišťuje terénní služby ve čtyřech krajích České republiky a provozuje celostátní krizovou linku a chat – Linku EDA – pro rodiny dětí s postižením či se závažnou diagnózou.
Důležitým posláním organizace je i šířit osvětu o této pomoci v celé ČR. Organizace zajišťuje akreditované kurzy o rané péči pro lékaře, sestry a pedagogické pracovníky. Vydává dvakrát ročně časopis Raná péče pro rodiče i odbornou veřejnost.
Raná péče EDA je členem AVPO (Asociace veřejně prospěšných společností) a APRP (Asociace pracovníků v rané péči). Od března roku 2015 je držitelem značky „Spolehlivá veřejně prospěšná organizace“.(red)
Vše, co máte s sebou, vám nejen nepomůže, ale stále vám připomíná nepochopitelnou změnu, která se tak náhle stala.
Psychologové popisují různé reakce na takovou krizovou situaci: můžeme se tvářit, že se nic nestalo – tzv. popření, můžeme se intenzivně věnovat hledání viníka – kdo za to může, můžeme začít zkoušet nejrůznější postupy, jak své postavení ovlivnit a tzv. vrátit do normy.
Nejspíš se ale každý v určitou chvíli začne rozhlížet po někom, kdo by nám poradil, pomohl, byl oporou.
Vrátíme-li se k příměru z úvodu, tedy po nějakém Eskymákovi, kterému budeme moci věřit, že nám z těch pro nás neodlišitelných odstínů bílého sněhu, ledu a zmrazků pomůže najít cestu zpět – jinak bychom mohli být v pokušení všechno vzdát.
Pro rodiny dětí s postižením od narození
Pro rodiny dětí s postižením od narození do 7 let jsou takovými průvodci již 25 let poradci rané péče. Že ten název neznáte?
Pak nabízíme ke čtení tuto přílohu: dozvíte se v ní nejen to, kdo vlastně takový poradce rané péče je, ale i co si o jeho roli myslí ti, kteří už jeho služeb využili, a proč je poradce tak cenný, že stojí za to, abyste jeho dojíždění do rodin podpořili svým darem.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou