26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Příběhy z Katolických dnů v Lipsku

31. 5. 2016

|
Tisk
|

Litoměřická diecéze se představila na jubilejních Katolických dnech v Lipsku.

Vydání: 2016/23 Češi putovali za Božím milosrdenstvím, 31.5.2016, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


Ve stánku na tzv. Kirchenmeile v historickém centru města byl návštěvníkům k dispozici čtyřčlenný tým Biskupství litoměřického. „Přicházela k nám spousta lidí. Ti, kteří se tu narodili a vzpomínají, ti, kteří už naši zemi navštívili a mají zájem opět přijet, i ti, kteří o nás zatím nic bližšího nevědí. Návštěvníci našeho stánku se dost zajímali o poutní místa nebo o nabídku ubytování,“ říká členka týmu Kristýna Solničková s tím, že zde vyslechli také řadu příběhů. „Zastavila se u nás například starší žena, která se narodila v Duchcově a celý život žije v Německu. Paní, která ji doprovázela, zase říkala, že její maminka byla Češka. Mluvili jsme tu s mužem, který po válce založil v Německu sklářskou školu. Kdysi musel odejít z Kamenického Šenova, ale se sklářskou školou v Šenově je stále v kontaktu. Spousta lidí přišla s tím, že mají v Čechách přátele,“ dodává.
Informace o litoměřické diecézi, poutních místech, patronech, práci charity či o partnerství s německými diecézemi se zájemci mohli dozvědět už z informačních panelů. K dispozici tu měli i propagační materiály informující např. o významných církevních památkách, poutních místech, turistických zajímavostech, různých diecézních projektech (Noc kostelů, varhany litoměřické diecéze) či církevních školách. Návštěvníci mohli ochutnat tzv. Apfelschorle, jablečný džus z jablek vypěstovaných v sadech ležících na hranicích litoměřické a královéhradecké diecéze a smíchaný s perlivou vodou z Českého ráje.
Jeden z bannerů, který byl v litoměřickém stánku vystaven, pojednával o knize Otfrieda Preußlera s názvem Útěk do Egypta. „Tento liberecký rodák v ní líčí příběh útěku Svaté rodiny, když za oněch svatých časů cesta z Betléma do Egypta vedla přes království české a také přes litoměřickou diecézi. Zkrácený příběh jsme pojali jako formu prezentace litoměřické diecéze. Jakožto potulní herci jsme jeho vyprávění doplnili velkými plakáty,“ popisuje Jana Hovorková, koordinátorka akce za litoměřické biskupství.
A tak se na scéně objevili císař František Josef, kterému král Herodes posílá depeši, aby zajistil dopadení Svaté rodiny. „Také svatý Václav, který betlémským poutníkům otevře závoru na celnici a doprovodí je do nedalekého kostelíka, kde jsou shromážděni všichni čeští svatí. Dojde i na svíčkovou a pivo, které jsou servírovány poté, co se všichni svatí malému Ježíškovi pokloní. Nechyběl ani automobil Benz Viktoria, který Svatou rodinu předjíždí v kopci, strážmistr Havlíček, který má Svatou rodinu zatknout, a mnoho dalších postav a artefaktů,“ dodává Hovorková. JANA MICHÁLKOVÁ

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou