16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Premiér Fiala u papeže

7. 6. 2022

|
Tisk
|

Vůbec poprvé se papež František sejde s předsedou české vlády. Petr Fiala míří do Vatikánu ve čtvrtek 9. června. Schůzka v podobném formátu se naposledy uskutečnila před deseti lety mezi Petrem Nečasem a Benediktem XVI.

Vydání: 2022/24 Premiér Fiala u papeže, 7.6.2022, Autor: Filip Breindl


„Mám radost z toho, že se mohu s papežem Františkem osobně setkat již tak krátce po vzniku naší vlády. Důležitý je pro mě jako věřícího člověka i duchovní rozměr setkání,“ uvedl premiér před cestou pro KT s tím, že očekává rozpravu o pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, ale i o prioritách českého předsednictví v Radě EU.
„Nejprve proběhne soukromá audience premiéra Petra Fialy u papeže Františka, načež se Svatý otec krátce pozdraví i s chotí pana premiéra a se členy jeho užší delegace. Pak se česká delegace setká se státním sekretářem kardinálem Pietrem Parolinem a sekretářem pro vztahy se státy arcibiskupem Paulem Gallagherem,“ popsal český velvyslanec u Svatého stolce Václav Kolaja.
Termín návštěvy byl zvolen s ohledem na plánované cesty papeže Františka a před zahájením českého předsednictví v EU 1. července.
„Vítám toto oživení vztahů. Návštěva je dokladem, že vláda proměňuje v činy to, co si předsevzala ve svém vládním prohlášení, tedy rozvíjet dialog se Svatým stolcem,“ komentoval pro KT velvyslanec Kolaja. Kabinet Petra Fialy se ve svém programu zavázal podniknout „kroky ke sjednání nové smluvní úpravy vzájemných vztahů“ a zasadit se o její ratifikaci. Česko-vatikánskou smlouvu, standardní dokument Svatého stolce se státy světa, obě strany uzavřely v roce 2002, dosud však nedošlo k nutné ratifikaci v parlamentu. „Předpokládám, že zejména při setkání s vatikánským státním sekretářem Parolinem se tomuto tématu budeme věnovat,“ zmínil Fiala.
Papež František podle něj „ukazuje světu hodnoty, jako je pokora, skromnost a pochopení pro slabé a pronásledované. Současně svým příkladem podtrhuje význam duchovního života pro dnešní dobu. Tyto věci nabývají zvláštního významu v těchto dnech, kdy se nedaleko od nás odehrává hrůzný válečný konflikt, který před nás znovu staví otázky po podstatě zla a naší schopnosti se mu postavit.“
V delegaci je také vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka či poslanec ODS Marek Benda. Společně pozdraví i české krajany v Římě při zastávce v Papežské koleji Nepomucenum.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou