26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Před Stojanovým výročím

13. 12. 2022

|
Tisk
|

Nadcházející výročí arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana budou na Velehradě připomínat hned dvě umělecká díla: plastika Stojanovo otcovské srdce a také kaligram.

Vydání: 2022/51 Plamínek z Betléma vybízí k radosti, 13.12.2022, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze

 
Ačkoliv sté výročí Stojanova úmrtí připadá až na konec září, v místě jeho posledního odpočinku se připravují již nyní. Sochař Otmar Oliva zde pracuje na plastice, která má shrnovat myšlenku arcibiskupovy štědrosti a zájmu o bližního. „Součástí díla jsou proto i Stojanova slova ‚Mám, co jsem dal druhým‘,“ popisuje Petr Hudec z Matice velehradské, která dílo objednala. Hotová plastika má být ještě před červencovou cyrilometodějskou poutí instalována v Královské kapli baziliky, kde je Stojan pohřben.
Není to ale jediné umělecké dílo, které matice pro jubilejní rok připravuje. V prostorách bývalého kláštera má totiž vzniknout expozice věnovaná Stojanovi a jejím centrálním exponátem bude kaligram – Stojanův portrét seskládaný ze stovky jeho charakteristik. „Výtvarnou podobu mu dal Bohumír Golda. Kaligram bude vtištěn do zdiva, nalezne ale i další uplatnění třeba v podobě pamětní karty,“ dodává Hudec.
Na oslavy jubilejního roku se připravuje také arcibiskupství, koncem listopadu se zde za tímto účelem sešla pracovní skupina. „Bude se konat mnoho duchovních aktivit, ale díky zapojení institucí, samospráv, škol, starostů a kněží z míst, kde Stojan působil, se chystají také aktivity na poli vzdělávacím, kulturním a společenském. Vybrané náměty představíme počátkem příštího roku,“ uvedl za tým P. Pavel Macura.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou