26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pravoslavná pouť očima fotografky

24. 10. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/43 Člověk a zvíře, 24.10.2006, Autor: red

Jedním z oceněných fotografů letošního ročníku Czech Press Phota byla i Dana Kyndrová se svým fotografickým cyklem Velikorecký křížový pochod.

Počátkem června se z města Kirova, asi tisíc kilometrů východně od Moskvy směrem k Uralu, vydává na šestidenní pěší pouť (dlouhou 150 km) několik tisíc věřících, aby doprovodili zázračnou ikonu sv. Nikolaje na břeh řeky Veliké, kde byla před více než 600 lety nalezena. Za komunistické éry byla tato starodávná a nejdelší pouť pravoslavné Rusi zakázána a poutníci byli tvrdě pronásledováni. Před sedmnácti lety byla tradice slavné pouti obnovena a rok od roku se jí účastní stále větší počet věřících. Letos jich bylo kolem 14 tisíc.
„Na Velikorecký křížový pochod jsem se chystala asi dva roky, dočetla jsem o něm v jedné knížce o svatých místech Ruska,“ říká Dana Kyndrová. „Již mnoho let pracuji na projektu, který jsem nazvala pracovně ,Rusové‘ a v němž bych chtěla mimo jiné zachytit i potřebu těchto lidí obracet se v jejich drsném životě k ikonám – ať už jsou politické či náboženské.“ Spolu s poutníky pochodovala fotografka celkem šest dní. „I když jsem docela fyzicky zdatná, tak jsem si občas hrábla až na dno – jeden den jsme ušli až 45 kilometrů. Musím říct, že ti lidé měli v sobě obrovskou sílu a vůli cestu zvládnout, většina měla špatné boty a nohy plné puchýřů, řada z nich už byla značně starších, ale fascinující byla ta atmosféra soudržnosti, kdy bylo cítit, že je spojuje jednak pravoslavná víra, kterou považují za východisko pro celé zdevastované Rusko, a jednak hrdost na to, že jsou Rusové, kteří vše překonají,“ rozděluje se o své dojmy z poutě Dana Kyndrová.
Oceněné snímky Czech Press Phota budou vystaveny od 17. listopadu do 30. ledna na Staroměstské radnici v Praze.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou