26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Práce na unikátních zvonech vrcholí

7. 5. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/19 Jak se žije českým rodinám, 7.5.2008, Autor: Lenka Fojtíková

Výjimečné dílo nyní dokončuje akademický sochař Otmar Oliva. Kam se člověk v jeho velehradském ateliéru podívá, všude jsou vidět reliéfy či písmena, která budou zdobit největší zvon v České republice litý od konce druhé světové války. Ponese název Panna Maria a bude vážit čtyři a půl tuny.

„Souběžně pracuji na jedenapůltunovém zvonu. Ten bude věnovaný Janu Sarkanderovi a na památku Jana Pavla II. Za to jsem opravdu vděčný. Jan Sarkander je ozdobou olomoucké arcidiecéze a Jan Pavel II. zase pomohl zbavit svět komunismu,“ uvedl sochař. Předchůdci nově vyráběných zvonů viseli ve věži olomoucké katedrály. První z těch původních padl za oběť ničivému požáru v roce 1804 a druhý roztavila rakouskouherská armáda za první světové války.
Novému velkému zvonu bude dominovat reliéf Panny Marie Hostýnské. Kolem něho bude osm výjevů z Mariina života. Po spodním obvodu měří zvon šest metrů. Šablonu v životní velikosti proto musel Otmar Oliva kreslit v tělocvičně velehradské základní školy. Kromě vzpomínaných reliéfů bude ve dvou řadách také nápis připomínající jeho historii. Sochař musel vymodelovat písmenka, která použije, na více než dvanáct metrů textu.
„Jakmile jsem dostal nabídku k této výjimečné zakázce, hned jsem kývl. Olomoucká katedrála je srdcem diecéze. Velehrad, kde žiji a kde mám ateliér, je zase jejím duchovním středem, tak je dobře, že zvony vznikají právě zde,“ míní sochař. Zvony budou v červnu odlity v německém Pasově. Svěcení zvonů je v Olomouci naplánováno na svátek svatého Václava. Ještě předtím by měly být vystaveny na náměstí, aby si je lidé mohli zblízka prohlédnout. Poté budou zavěšeny v katedrále svatého Václava.
Otmaru Olivovi s prací pomáhá jeho pětadvacetiletý syn Ondřej. Do zvonárny s tatínkem jezdíval už coby malý klučina. Nyní je studentem Akademie výtvarných umění v Praze. „Po úrazu, který se mi teď stal, spoléhám na jeho pomoc. V Německu by totiž měla celá naše práce vyvrcholit. Původně jsme tam měli odjet někdy v polovině května. Uvidíme, jestli mi to zdravotní stav dovolí,“ uzavírá sochař, který má na svém kontě výzdobu už sto šedesáti osmi zvonů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou