26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutníkům ve Štípě nabídnou větší pohodlí

16. 11. 2020

|
Tisk
|

V nových prostorách pro poutníky, které letos vybudovali ve Štípě u Zlína, se pamatuje i na životní prostředí.

Vydání: 2020/47 Připomínky 17. listopadu, 16.11.2020, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Cílem rekonstrukce, kterou v uplynulých měsících prošla bývalá hospodářská budova v areálu zdejšího poutního kostela, bylo vybudovat sociální zařízení pro návštěvníky kostela. „Vedle pravidelných účastníků bohoslužeb a poutníků je to více než šest tisíc lidí, kteří náš kostel každoročně navštíví v rámci projektu Otevřené brány,“ říká zdejší farář P. František Sedláček a dodává: „Chrám byl do značné míry pěkně opraven už dříve, ale dosud jsme se trochu styděli za jeho okolí i zázemí pro návštěvníky.“ Nové prostory mají podle něj odpovídat požadavkům 21. století – nejen tím, že do nich vede bezbariérový přístup, ale také svou ekologickou šetrností. „Dešťovou vodu ze střech jímáme do sběrné jímky a poslouží na závlahu, na WC se používá voda z našich vlastních studní a většina světel i vodovodní baterie jsou na fotobuňku, aby se neplýtvalo,“ poukazuje kněz.
Nyní se práce, na něž přispívá Zlínský kraj i město Zlín a brigádnicky se do nich zapojují místní farníci, přesunuly do exteriéru – okolí baziliky i nedalekého gotického kostelíku. „Hotovo by mělo být příští rok, kdy si Štípa připomene 630 let od první písemné zmínky,“ zakončuje P. Sedláček.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou