26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutníci Taizé přivezli radost

6. 1. 2015

|
Tisk
|

Do nového roku vstoupily tisíce mladých Evropanů v Praze modlitbou se svými vrstevníky. Pouť důvěry pořádaná komunitou z Taizé o silvestrovské noci vyvrcholila Festivalem národů.

Vydání: 2015/2 Poutníci Taizé přivezli radost, 6.1.2015, Autor: Tomáš Kutil

„Bylo skvělé, že jsme se mohli společně modlit s lidmi z celé Evropy a vzájemně poznávat jeden druhého,“ okomentovala dny Taizé v Praze Ukrajinka Oksana, která žije v Polsku. Na Poutě důvěry jezdí pravidelně, při jedné z nich se dokonce seznámila se svým mužem.
Během silvestrovského večera zamířily desetitisíce mladých lidí nejprve na výstaviště v Letňanech na okraji Prahy. Tam prožili zhruba hodinu poklidné modlitby, proložené meditativními písněmi, biblickými úryvky a krátkou promluvou. Poté v menších skupinkách zamířili do farností, kde byli ubytováni, a s místními mladými lidmi slavili vstup do nového roku. Téměř ve všech skupinách bylo více národností a každá z nich měla za úkol připravit si pro ostatní scénku.
Mladí lidé prožili v Praze týden. Přijeli v pondělí a zpátky k domovům se vydali v pátek. Dopolední program měla vždy na starosti místní farnost nebo sbor, v poledne se poutníci modlili v kostelích v centru Prahy. Odpoledne si mohli vybrat ze široké nabídky workshopů – vyrazit na koncert, poslechnout si ekonoma Tomáše Sedláčka, Mons. Tomáše Halíka nebo debatovat o politice či o vztazích mezi náboženstvími. O workshopy pořádané na Filozofické fakultě UK byl takový zájem, že byly zaplněny už půl hodiny před začátkem. Večer pak mladí poutníci zamířili na společnou modlitbu do Letňan nebo do pražské svatovítské katedrály.
Radostná atmosféra zaplavila metro
Nocleh a snídani nabídlo až čtyřem mladým lidem přes 2 500 rodin a zapojila se také většina komunit, řádů i farností. „Setkání pod hlavičkou Taizé je u nás v Kobylisích pořádný rachot. Obdivuju, jak jsou mladí v pohodě, i když mnozí musejí spát na zemi někde pod stolem, a ráno se smějí! A na ranní modlitbu přišli všichni,“ komentoval ubytování P. Zdeněk Jančařík. Nocleh několika poutníkům pak poskytl v kanceláři na Karlově náměstí europoslanec Pavel Svoboda.
Několik účastníků navíc je z jiných koutů světa – například z Jižní Ameriky. Dvě Brazilky spatřily v Praze poprvé v životě sníh, ze zimní nadílky měli velikou radost i Španělé a Portugalci. A především zástupci jižních národů o sobě dávali hlasitě vědět v metru či v tramvajích. Ale na rozdíl od fotbalových fanoušků spolucestující neobtěžovali – většinou jen zpívali křesťanské písně ve svém jazyce, někdy se jim podařilo roztančit i jinak zamračené Pražany.
Účastníky setkání pozdravil speciálním dopisem papež František. „V době, kdy ČR slaví 25. výročí návratu k demokracii, se nezapomínejte přimlouvat za mučedníky a vyznavače víry, muže a ženy dobré vůle, kteří svým velkorysým sebedarováním, někdy i za cenu velkého osobního utrpení umožnili, aby jejich země znovu objevila cestu ke svobodě. Také vy jste zváni otvírat cesty svobodě tím, že dáte sami sebe k dispozici jako Maria, když v sobě přijala život Božího Syna,“ povzbudil papež mladé lidi.
Bratr Alois: Vy jste tvůrci pokoje
Dvě z večerních modliteb přenášely Česká televize a TV Noe. Představený komunity z Taizé bratr Alois využil při prvním přenosu tuto příležitost a v češtině oslovil křesťany v ČR. „Skutečně jste sůl země. Je to pravda dnes, stejně jako v minulosti. Naše komunita si udržuje vzpomínku na tolik svědků víry z vaší země, kteří bojovali za svobodu, a byli ochotni zaplatit za ni i svým životem. Myslím zvlášť na Marii a Jiřího Kaplanovy, kteří už vstoupili do věčného života s Kristem. Jste solí země ne tím, že byste usilovali o moc nebo vnucovali společnosti své přesvědčení, ale tím, že jste prostými tvůrci pokoje a zasazujete se o spravedlnost na místech, kde žijete,“ zdůraznil bratr Alois.
Prostor společných modliteb zdobil vždy kříž komunity Taizé, namalovaný ve stylu byzantských ikon. Kristus na něm není osamocený, obklopují ho Panna Maria a sv. Jan. Originál namaloval v 60. letech jeden z bratří komunity. Účastníci letošního setkání pocházeli ze šedesáti zemí – nejvíc jich přijelo z Polska, Ukrajiny, Německa, Itálie a Chorvatska. 
Promluvy br. Aloise najdete
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou