26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutníci se chystají na Velehrad

23. 6. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/26 Gustav Mahler, 23.6.2010, Autor: Tomáš Kutil

I letos se vydá na velehradskou pouť skupina pěších poutníků. Několik jich zřejmě půjde ze Svatého Kopečku, oficiální pouť ale začíná v pátek 2. července na Svatém Hostýně. Zhruba šedesátikilometrovou trasu z Hostýna na Velehrad podstoupí podle odhadů organizátorů přibližně osmdesát lidí, které po cestě čeká několik zastávek s pohoštěním. V závěru cesty je v Jalubí přivítají i zástupci KT.

Poutníci letos půjdou po úplně stejné trase jako loni. Od předcházejícího ročníku se ale pouť podle předsedy Matice svatohostýnské Lubomíra Vývody bude lišit programem. „V pátek večer nás ve Štípě, kde nocujeme, čeká vystoupení Popelka Nazaretská v podání chrámového sboru z Trnavy. V sobotu v Napajedlích bude zase kronikář města Zlína Bohumil Galásek vyprávět o významných osobnostech zlínského regionu – především o těch církevních,“ vypočítává Lubomír Vývoda. Oceňuje také to, že se pouť stala již tradicí a že jsou poutníci v jednotlivých farnostech, kudy procházejí, vřele vítáni. „Zatím se mi přihlásilo jen pár lidí, ale ze zkušenosti vím, že jich nejvíce přibyde až těsně před poutí,“ říká P. Jan Peňáz, který má za Matici velehradskou na starosti organizaci pochodu, a doufá, že bude moci jít i on sám. Téměř finální zastávkou pouti je obec Jalubí, kde pomáhá se zajištěním občerstvení už podruhé i Katolický týdeník. Také letos se tam mohou poutníci těšit na tradiční guláš – jak s vyhlášeným chlebem z místní pekárny, tak s chlebem tekutým, který zajistí KT. Kryté prostory zapůjčili i letos místní zahrádkáři, takže poutníci se budou moci v klidu občerstvit. „Loni jsme do poslední chvíle nevěděli, kolik lidí přijde,“ vzpomíná jedna z místních farnic Ludmila Šimková. Nejprve se podle ní mluvilo o padesáti účastnících a teprve po zahájení pouti zjistili, že na cestě je zhruba 120 lidí. „Naštěstí si kuchař maso na guláš zajišťoval sám, takže se podařilo i neplánovaný nárůst zvládnout,“ dodává Šimková s nadějí, že stejně dobře to dopadne i letos. Na posledních pár kilometrů pak poutníky z Jalubí vyprovodí k Velehradu zvuk zvonů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou