16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutní místa se hlásí do misijní služby

30. 4. 2019

|
Tisk
|

Misijní poslání moravských matic bylo hlavním mottem pouti členů těchto společenství.

Vydání: 2019/18 Podpořte rodiny, znělo Prahou, 30.4.2019, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Letošní pouť matic se konala v neděli na Svatém Hostýně a celebroval ji arcibiskup Jan Graubner. V kázání připomněl, že misie stojí na lásce, milosrdenství a svědectví víry. „I skrze pochybujícího člověka Bůh působí tehdy, když dotyčný předává dobro,“ uvedl.
Setkání Matice svatohostýnské, velehradské, svatokopecké, svatoantonínské, zašovské, radhošťské a cyrilometodějské se koná v době, kdy na jimi spravovaných poutních místech začíná poutní sezóna.
„Letos jsme pro poutníky i turisty připravili nové informační materiály, ke zklidnění duše slouží zrekonstruovaná kaple sv. Josefa a ke zklidnění těla zase upravená restaurace v poutním domě číslo 3,“ shrnuje předseda Matice svatohostýnské Mořic Jurečka.
Na Velehradě jsou letos novinkou sochy sv. Cyrila a Metoděje u vstupu do areálu. „Představíme je při hlavní pouti 5. července,“ uvedl předseda místní matice Mons. Jan Peňáz a dodal: „Významná bude i pouť 15. srpna s programem pro děti nebo srpnová ‚hvězdicová‘ pěší pouť.“
K setkání zvou i na Sv. Antonínku. „Například 25. května se sejdou ovdovělí, 1. června bude o evangelizaci přednášet Kateřina Lachmanová a obnova ‚Duše Slovácka‘, kde vystoupí také arcibiskup Graubner, se koná 26. až 29. června,“ sděluje Alena Skřenková z tamní matice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou