16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Poutní dům nejen pro exercicie

29. 6. 2021

|
Tisk
|

Zrekonstruovaný a rozšířený Poutní dům v areálu kláštera Hora Matky Boží u Králík požehnal v pondělí 28. června královéhradecký biskup Jan Vokál.

Vydání: 2021/27-28 Putování od Velehradu k Tetínu, 29.6.2021, Autor: Pavel Sršeň

Příloha: Diecézní zpravodajství - Královehradecká diecéze


Objekt zakoupilo v roce 2017 Biskupství královéhradecké od Kongregace Nejsvětějšího Vykupitele čili redemptoristů, kteří přestali v klášteře působit. „Od počátku bylo jasné, že budova bude muset projít generální rekonstrukcí s velkou finanční investicí. Objekt se sice stavěl v 90. letech minulého století, ale metodou a materiály let sedmdesátých. Opravovat jsme začali v roce 2019 a zdrželi se kvůli epidemii koronaviru, přesto jsme na krátký čas, kdy to pandemická situace dovolila, spustili zkušební provoz restaurace. Rekonstrukce pak byla úspěšně ukončena letos na jaře, což potvrdila i kolaudace,“ popsal v krátkosti dění kolem Poutního domu v posledních letech duchovní správce mariánského poutního místa P. Karel Moravec.
V Poutním domě je sv. Josefovi zasvěcena nejen nově vzniklá kaple, ale jméno snoubence Panny Marie má ve štítě i místní restaurace. Objekt nabízí dva sály pro 80 i více osob, do restaurace lze pozvat až 100 lidí. Je zde 27 pokojů s vlastním příslušenstvím a šest se společným sociálním zázemím. Celkově 67 lůžek a 14 přistýlek. Celý dům je bezbariérový a prochází jím výtah. Bezbariérové jsou i tři pokoje. „Návštěvníkům je k dispozici třeba i kolárna a lyžárna. Poutní dům bude sloužit nejen pro exercicie, ale i pro školení, dovolené, školy v přírodě a další akce. V létě i v zimě se budeme snažit dům obsazovat komerčně a v mezidobí budeme nabízet věřícím třeba exercicie a duchovní pobyty,“ doplnil P. Moravec a dodal, že letošní léto je plné akcí souvisejících s pastorací mládeže a také svatebního veselí bude prý požehnaně. V srpnu by měl poutní bohoslužbu sloužit biskup Josef Hrdlička a v listopadu je pak v plánu přivítat apoštolského nuncia Charlese D. Balva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou