26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pouť za mír s Ukrajinkami a jejich dětmi

28. 2. 2023

|
Tisk
|

Podlesí u Vítkova a poutní místo Stará Voda na kraji vojenského újezdu Libavá. To jsou dvě místa, která v pátek 24. února spojila podvečerní pěší pouť. Rok od ruského vpádu na Ukrajinu se účastníci modlili za mír.

Vydání: 2023/9 Rok pomoci Ukrajině. A co dál?, 28.2.2023, Autor: Ondřej Elbel

Příloha: Diecézní zpravodajství - Ostravsko-opavská diecéze


Start a cíl páteční poutě nezvolili organizátoři náhodou. V Podlesí u Vítkova se totiž sešli na pozemku, kde dřív stával farní kostel. Ten padl při sovětském ostřelování na konci druhé světové války a dnes ho připomíná kříž a pár náhrobních kamenů. Odtamtud vykročili sychravým stmíváním směr Stará Voda. Tamní poutní chrám vybydleli po roce 1968 sovětští vojáci.
Poškozené chrámy podle bělotínského starosty Eduarda Kavaly svědčí o tom, jak válka ničí lidské životy. „Nápad na pouť přišel nedávno při mši svaté, kdy jsem si vzpomněl na probuzení 24. února 2022. Pustil jsem si tehdy televizi a rozplakal se,“ vzpomíná na první zprávy o útoku na Ukrajinu organizátor pouti.
Trasu měli mnozí už prošlapanou. Úsek z Podlesí do Staré Vody totiž uzavírá poutní stezku z Bělotína, na kterou se iniciativou Kavaly vrátily každoroční česko-německé poutě. Mši svatou pak v 18 hodin na Staré Vodě sloužil P. Jiří Schreiber, který vzal s sebou své farníky z Moravského Berouna. „Cílem nebyly žádné proslovy, ale tichá modlitba za mír,“ vysvětluje Kavala s tím, že pozvání přijaly také Ukrajinky z jeho obce. „Pořádáme pro ně každý týden kurz češtiny. Když jsem jim o pouti řekl, tak přišly do jedné i s dětmi a kočárkem.“ Život s nimi Kavalovi připomíná zrůdnost války: „Mají manžely na frontě a nikdy neví, jestli se nazítří dovolají.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou