26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potřeb a žádostí stále přibývá

16. 10. 2013

|
Tisk
|

Církev v České republice slaví letos dvacet let od obnovení Papežských misijních děl (PMD). Za dvěma dekádami pomoci a evangelizačního úsilí v naší zemi se ohlíží současný ředitel P. JIŘÍ ŠLÉGR.

Vydání: 2013/42 VOLBY: koho volit?, 16.10.2013, Autor: red

Příloha: Papežská misijní díla

Slavíme dvacet let obnovení PMD v Česku. Co se za tu dobu podařilo?

Mám radost, že jsme se připojili ke každoročnímu slavení Misijní neděle, což je u nás spojeno také s Misijním mostem modlitby, slaveným v předvečer Misijní neděle. Celá řada dobrovolníků připravila okolo dvaceti celostátních akcí (poutě, kongresy, sympozia, dny dětí apod.). Přibývá členů v šesti členských aktivitách PMD (Misijní klub, Dárcovství, Adorace pro misie, Misijní unie, Misijní růže a Misijní klubko). Například skupinek Misijního klubka pro děti vzniklo již 206. Světlo světa spatřila celá řada misijních materiálů, mezi něž patří již 15 Misijních kalendářů, 14 Misijních zpravodajů, 12 Misijních výstav, 35 Misijních magazínů v TV Noe a 22 dokumentárních filmů. Zvláště o naše filmy je velký zájem i v zahraničí. Zabydlely se tu tradiční akce PMD (Pohled pro misie, Misijní štrúdlování, Jeden dárek navíc, Misijní jarmark a Misijní koláč), díky kterým se u nás šíří misijní povědomí a do misií posílá nemalá finanční pomoc. Za úspěch považuji i přítomnost PMD na webu, Twitteru a Facebooku. Výše finančních darů z ČR pro papežské misie nás řadí přibližně na skvělé desáté místo v Evropě. Za 20 let lidé věnovali na PMD 350,4 milionů Kč. Částka, která se vybere při Misijní neděli v našich diecézích, řadí tuto sbírku ve srovnání s ostatními na přední místo. Věřím, že tato pomoc bude mít i nadále podporu našich dárců, protože potřeb a žádostí stále přibývá! Jsem rád, že velké množství lidí spojuje misie s modlitbou. Bůh zná hodnotu obětovaného utrpení, obětí a duchovního bohatství, o něž se s misiemi dělíme.

V čem jsme naopak oproti ostatním zemím „dýchaviční“? Co umíme méně, v čem máme rezervy?

Rezervy bych viděl například v soustavné a systematické misijní formaci a vzdělávání, aby misijní tematika byla samozřejmou součástí např. hodin náboženství či vyššího studia teologie. Bylo by dobré, aby jako v řadě jiných zemí všechny děti, které jdou k prvnímu svatému přijímání, vstupovaly zároveň do Papežského misijního díla dětí, jehož členkou byla patronka misií sv. Terezie z Lisieux. Jako nutnost vidím též větší mediální spolupráci, užší kontakt s farnostmi, kněžími a řeholníky, hluboké modlitební nasazení, abychom dokázali poznávat znamení a potřeby dnešní doby. Oproti ostatním zemím je od nás jen několik kněží a řeholníků v misiích. Větší štědrost i v této oblasti by nám jistě pomohla řešit otázku povolání u nás.

Co vás osobně těší, kdy cítíte, že tahle práce má smysl? Je to na „inspekčních“ cestách v dalekých krajích, nebo při setkání s těmi, kteří jsou ve prospěch PMD přičinliví?

Lidé u nás dokážou být velmi tvořiví a štědří, což mě osobně těší a inspiruje. Nevím, jestli bych měl jinde možnost získat tolik přátel (u nás a po celém světě), které spojuje modlitba, hlásání evangelia a pomoc druhým. Jako nezasloužený dar chápu též setkání se Svatým otcem během každoroční audience. Letošní stisk ruky a požehnání od papeže Františka ve mně zanechává opravdu hlubokou radost. To, že se mohu účastnit na misiích spojených s papežem, je pro mě ujištěním, že vše má smysl. Ježíš Kristus nám prozrazuje tajemství (srv. Mt 25,35–46), kde je možné se ho osobně dotknout: v hladových, žíznivých, vězněných či jinak potřebných lidech. Vždy když jsem v kontaktu s lidmi, kteří jsou do misijní práce zapojeni, právě tyto Ježíšovy doteky zažívám. Protože jsem člověk slabý a sám bych toho moc nezvládl, vždy mi pomáhá a potěší mě, když se za mě někdo modlí. Dovoluji si tedy i zde o modlitbu poprosit.

Letos si připomínáme také 140 let od narození sv. Terezie z Lisieux. Čím je pro PMD inspirací?

Už 86 let je patronkou misií. Inspiruje nás její modlitba, radost, tichost a hluboké spojení s Pánem Ježíšem. Lásku k misiím měla spojenou se svým životním posláním. Viděl jsem její pamětní list, když se ve svých devíti letech stala členkou Papežského misijního díla dětí. I u ní doma pravidelně mysleli na pomoc potřebným, což je pro nás výzvou při práci s rodinami a dětmi v Misijním klubku. Spoléháme na její pomoc a přímluvu, že i k nám posílá z nebe slíbený „déšť růží“.

S výročími se protrhl pytel – připomínáme si i 170 let od vzniku Papežského misijního díla dětí. Můžete tuto iniciativu přiblížit podrobněji?

Toto dílo založil francouzský biskup De Forbin-Janson, jenž v tu dobu pozval a zapojil děti do misijní práce. Vytvořil hnutí křesťanských dětí, které pomáhají nevěřícím dětem hledat Pána. Denní modlitba a pravidelné týdenní finanční úspory malých misionářů jsou i dnes milou povinností pro členy tohoto díla, které je rozšířeno asi do 130 zemí světa. U nás známé Misijní klubko patří právě k tomuto dílu, jehož mottem je, „děti pomáhají dětem“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou