26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Potrat, nebo regulace menstruace?

13. 6. 2005

|
Tisk
|

Vypadá jako acylpyrin a měli by ji předepisovat lékaři - přitom ale zabíjí. O čem je řeč? O pilulce, kterou v osmdesátých letech vynalezli francouzští vědci. Dostala název RU-486, respektive Mifepristone. Mezi lidmi se už v minulosti vžilo přesnější pojmenování: „potratová pilulka“. O její uvedení na český trh v současnosti usilují představitelé České gynekologicko-porodnické společnosti. S trvalým jáhnem a karlovarským gynekologem MUDr. Miloslavem Nesybou jsme hovořili o jejích účincích a lékařských i etických aspektech jejího používání.

Vydání: 2005/25 Utrpení - cesta k Bohu?, 13.6.2005, Autor: Jiří Macháně

Zabíjení nenarozených dětí by mohlo být v Česku jednodušší

 

Rozhodně to není dobrá věc. Zde se v podstatě něco snaží být vydáváno za lék, a přitom jde o pilulku, která zabíjí. Působí proti jednomu z hormonů, které jsou na začátku těhotenství nezbytně nutné, aby se těhotenství vyvíjelo bez komplikací a aby pokračovalo.

Snižuje hladinu těchto hormonů nebo je odbourá, tím pádem plod odumírá a odchází z dělohy. RU-486 napodobuje situaci, kdy za určitých okolností dochází k samovolnému potratu, když tyto hormony v těle matky chybí. 

V rámci zavádění nového preparátu se musí prokázat, zda nemá další negativní účinky. Musí proběhnout registrace Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), a schválení ministerstvem zdravotnictví. U nás se -  vzhledem k tomu, že v řadě zemí je její používání povoleno a klinicky ověřeno - jedná o víceméně administrativní záležitost, v jejímž rámci by SÚKL měl vydat povolení, že je možné RU-486 v České republice používat.

Gynekologicko-porodnická společnost vydá stanovisko, jestli je tohoto přípravku zapotřebí, zda se vyplatí a zda je důležitý pro pacientky. Dále o tom jedná příslušný odbor ministerstva zdravotnictví, případně ministerská léková komise. Na ministerstvu existuje i tzv. etická komise, která může také vydat své stanovisko, je-li o něj požádána.

Vezměte si příklad: žena nedostane menstruaci, přijde ke gynekologovi, a ten zjistí, že je těhotná. Pokud by se na místě rozhodla, že dítě nechce, předepsal by jí tuto pilulku. Myslím, že takhle by byla používaná ve velkém a stalo by se to běžnou praxí. Byl by to totiž pro všechny zúčastněné - jak pro gynekologa, tak farmaceutickou firmu i matku výhodný obchod. Za preparát je nutné zaplatit, lékař jej předepíše (což je také finančně ohodnoceno) a matka bude mít potrat o něco jednodušší.

V podstatě by došlo k nabourání vyhlášky, která hovoří o umělém ukončení těhotenství - to smí být provedené jenom na lůžkovém oddělení v nemocnici. RU-486 by byl podáván ambulantně. Je tedy otázkou, zda by tato situace byla ještě vůbec registrována jako potrat. Aplikace pilulky by totiž mohla být vydávána za regulaci menstruace (jak se to už kdysi propagovalo při zavádění tzv. miniinterrupcí).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou