26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Potkal jsem na procházce papeže'

6. 8. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/32 Nevidomí a jejich svět, 6.8.2007

Přestože papežův devatenáctidenní prázdninový pobyt v italských Dolomitech už skončil a minulý týden Benedikt XVI. pobýval v papežské letní rezidenci v Castel Gandolfu, obyvatelé Lorenzaga di Cadore budou na předchozí dny ještě dlouho vzpomínat.

Papežův osobní sekretář Georg Gänswein v rozhovoru pro deník Il Giornale uvedl, že Svatý otec chodil v Lorenzagu každý večer na procházky – a během nich pochopitelně docházelo k náhodným setkáním s místními obyvateli. „Šel jsem jako obvykle na procházku kolem jezera a samozřejmě mě ani nenapadlo, že bych mohl potkat právě Svatého otce.
Najednou jsem zahlédl bílý oděv někoho, kdo mi šel vstříc. Snad to není papež? řekl jsem si. Uviděl jsem ho asi na 50 metrů a poodešel jsem trochu stranou. On mne uviděl a zamířil přímo ke mně. Sekretář přitom řekl policistovi: To je v pořádku. Papež se pak obrátil ke mně a já jsem ze sebe vypravil: ,Pán zařídil, že jsme se potkali.‘ Byly to pro mě nepopsatelné pocity. Celou noc jsem na papeže myslel,“ řekl pro vatikánský rozhlas jeden z místních obyvatel Marcello de Deppo.

Maliny pro papeže
Jak uvádí papežův osobní sekretář, nejbezprostřednější jsou při takových setkáních děti. Mnohé papeži dávají květiny, které rychle nasbírají na louce, nebo nějaké lesní plody jako například houby, borůvky či maliny. Naopak dospělí spíš bývají zaražení a nevědí, co mají říkat. „Svatý otec je vždycky osloví a pozdraví, aby se pohnuly ledy,“ říká Mons. Georg Gänswein. Také další obyvatelka Lorenzaga, paní Rosanna Coffenová, vzpomněla, jak u kapličky Panny Marie zahlédla bíle oděnou osobu. Až když se ta postava přiblížila, uvědomila si, že je to Svatý otec. „Hrozně mě to dojalo, protože mi sám vyšel vstříc a zeptal se: „Také vy, paní, jste na procházce?“ A já jsem odpověděla „ano“. Políbila jsem mu prsten a chtěla jsem pokleknout. On mi však naznačil, abych zůstala stát.“
V papežském letním sídle v Castel Gandolfu nedaleko Říma má papež pobývat až do konce léta a bude se zde věnovat svým běžným povinnostem. Například 15. srpna, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, bude předsedat bohoslužbě ve farním kostele.
(RaVat, red)



Poutní cesta v Dolomitech
„Po stopách papežů“, tak se má jmenovat nová poutnická stezka, která vznikne v Lorenzagu di Cadore. Před nedávnem se odtud vrátil Benedikt XVI. a své prázdniny zde trávili také jeho předchůdci Jan Pavel II., Jan Pavel I. a Řehoř XVI.
Cesta má být znamením vděčnosti papežům za jejich působení. „Chceme ukázat věřícím i nevěřícím, že setkání s krásou přírody vede k duchovnímu prohloubení,“ uvedl Giuseppe Andrich, biskup z Belluna.
(kap)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou