26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Postavil se dvěma totalitám

10. 4. 2018

|
Tisk
|

Historická událost. Tak lze bez nadsázky označit návrat ostatků kardinála Josefa Berana z Věčného města zpět do vlasti. Jaký byl život muže, jehož stopa měla být vymazána z paměti českého národa?

Vydání: 2018/15 Tisíce lidí podpořily rodiny, 10.4.2018, Autor: Jiří Prinz


Pozdější pražský arcibiskup přišel na svět v Plzni na samém konci roku 1888 jako nejstarší ze šesti dětí. Syn chudého učitele se musel od dětství hodně ohánět a vypomáhat otci s různými přivýdělky, aby rodina nestrádala bídou. Skromné poměry, z nichž vzešel, stojí také za silným sociálním cítěním, které prokazoval po celý svůj život. Už jako gymnazista uvažoval o studiu medicíny, aby mohl pomáhat potřebným. Na kněžství si netroufal. V tom se podobal svému nástupci na svatovojtěšském stolci kardinálu Miloslavu Vlkovi, jemuž se stejně jako Beranovi zdálo kněžské povolání příliš vznešené, než aby je mohl vykonávat. Díky svému učiteli náboženství, který v něm rozpoznal vlohy pro dráhu duchovního, se však mladý Beran nakonec osmělil a vstoupil do pražského semináře. Od počátku bylo zřejmé, že je na správném místě. Studijní výsledky měl skvělé, a tak byl po čase povolán ke studiu teologie do Říma.
Zde měl i jeden dnes už těžko pochopitelný incident. Jako mladý obdivoval sv. Tomáše Akvinského, a rozhodl se proto vstoupit do III. řádu sv. Dominika. Jenže bohoslovci měli tehdy zapovězeno vstupovat do řeholí, byť by šlo o III. řád. Krok talentovaného bohoslovce tak představení vyhodnotili jako hrubé porušení kázně a vyzvali ho k okamžitému opuštění Říma. Jen díky intervenci nejvyššího představeného dominikánského řádu mu byla záležitost prominuta a směl dále pokračovat ve studiích.
Obětavý kněz
Po svém vysvěcení na kněze na sebe poprvé výrazněji upozornil během služby v Útulku pro hluchoněmé dívky v pražské Krči. Podle tehdy převažujícího mínění byli hluchoněmí považováni za nevzdělatelné. Beran byl však jiného mínění a trpělivě s nimi pracoval. Výsledek se brzy dostavil – na dívkách byl zřetelný takový duševní pokrok, že se o něm dozvěděla široká veřejnost a útulek začala podporovat řada vlivných mecenášů.
Beranův pedagogický talent a jeho schopnost citlivé práce s mladými neunikl ani jeho představeným a počátkem třicátých let byl povolán do funkce rektora pražského arcibiskupského semináře. Zde ho také zastihlo uzavření vysokých škol nacisty v roce 1939. V době heydrichiády byl zatčen gestapem a v létě 1942 převezen do koncentračního tábora Dachau. Přes všechnu trýzeň, kterou zde vytrpěl, si zachoval lidskost a pevný charakter, jak o tom svědčí i vzpomínky spoluvězňů. „Tehdy se mi často přihodilo, že během jídla se ke mně nenápadně přiblížil a do misky mi položil kus chleba. Nebyl jsem ojedinělý případ. Takhle pomáhal všem, u nichž pozoroval, že jsou na konci se silami. Když neměl nic, přišel prohodit aspoň několik vlídných, povzbudivých slov,“ vzpomínal na svého spoluvězně italský kněz Roberto Angeli.
Nedobrovolný exulant
Po skončení 2. světové války ocenil kvality Josefa Berana papež Pius XII. a v roce 1946 jej jmenoval 33. pražským arcibiskupem. Stalo se tak v době, kdy už se nad tehdejším Československem začaly stahovat temné mraky rudé totality, a bylo jen otázkou času, kdy mezi hlavou tuzemské církve a k moci se deroucími komunisty dojde ke střetu. Jeho důsledky líčí níže v rozhovoru Stanislava Vodičková, autorka monografie o kardinálu Beranovi Uzavírám vás do svého srdce, která nyní vychází v novém, rozšířeném vydání.
Kardinál Beran dožil svůj život v nuceném římském exilu, kde 17. května 1969 zemřel. Z úcty k němu jej papež Pavel VI. nechal proti všem zvyklostem pohřbít v nejposvátnějším chrámu křesťanstva – bazilice sv. Petra. Po téměř 50 letech se tak kardinál Josef Beran bude moci konečně vrátit domů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou