26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pomáháme roztržitému dítěti

2. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/36 Sexuální výchova, 2.9.2010

Můj malý synek-předškolák je roztržitý, neposedný, u žádné hry dlouho nevydrží. Je možné mu nějak pomoci s nacvičením pozornosti a soustředěnosti? V opačném případě bychom asi museli jeho školní nástup odložit.

Soustředěná pozornost u dítěte bývá jedním z kritérií při celkovém posuzování jeho školní zralosti. Je potřeba si všímat, jak dlouho dokáže dítě udržet pozornost při různých typech činnosti, jak je trpělivé, zda se jeho pozornost snadno odkloní či zda je pouze krátkodobá. Hledisek je několik a já velmi oceňuji, že se o rozvíjení pozornosti u svého syna zajímáte. Je užitečné, aby poslední rok před zahájením školní docházky byl také na tuto oblast zaměřen. Především je potřeba si uvědomit, zda neklid a nepozornost vašeho syna nemohou souviset se zvýšenou dráždivostí nervové soustavy. Pokud jeho příchod na svět či těhotenství byly komplikované a již jako miminko byl hodně neklidný a dráždivý, dá se předpokládat, že s poruchami koncentrace pozornosti bude mít potíže ještě dlouho. Dobrou zprávou však pro vás je, že s dozráváním centrální nervové soustavy dítěte se schopnost koncentrace pozornosti bude zlepšovat. I vy jako rodiče samozřejmě můžete v mnohém pomoci! Poslední rok před nástupem do školy by dítě mělo vytrvat přibližně 20 minut při soustředěné práci. Ať už to budou grafomotorická či logopedická cvičení, hledání rozdílů v obrázcích, vybarvování, skládání puzzlů, poslech pohádky apod. Veďte dítě k dokončení činnosti. Je důležité, aby si budovalo návyk, že dodělá úkol do konce, NE že od něho uteče. Dejte mu za pravdu, že chápete, že by si chtělo jít raději hrát, ale že tento úkol dodělat musí. Po dokončení ho pochvalte! U dětí v tomto věku je velmi potřebné rozvíjet a posilovat vůli. Musí se naučit dělat i to, co je tak úplně nebaví. Buďte v tom důslední. Po- užijte hodiny jako pomoc pro zviditelnění časového intervalu. Nedovolte dítěti, aby dělalo více činností najednou (např. jídlo při sledování TV nebo hraní s hračkou při jídle). Ve chvílích soustředěné činnosti odstraňte všechny rušivé vlivy (rádio, televizi, hračky na stole apod.). V mnohých knihkupectvích můžete zakoupit pracovní listy pro rozvoj koncentrace pozornosti. Metodické materiály pro předškoláky vám mohou doporučit i pracovníci pedagogicko-psychologických poraden.

Hana Imlaufová, Křesťanská pedagogicko- -psychologická poradna, Praha

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou