26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pojďme tedy do Betléma

20. 12. 2022

|
Tisk
|

Milí přátelé, tento čas adventního čekání nás spojuje s generacemi všech lidí, které se upínaly k příchodu Mesiáše a toužily po něm, a postupně nás přivádí ke krásné a radostné skutečnosti Vánoc, kdy se toto čekání a touha lidstva naplnily v jeho narození v Betlémě.

Vydání: 2022/52-53 Pojďme tedy do Betléma, 20.12.2022

 
V nadcházejícím čase svátků tak budeme znovu prožívat naplnění příslibu daného prorokem Izaiášem: „Hle, panna počne a porodí syna a dá mu jméno Emanuel, to je ‚Bůh s námi‘“(Iz 7,14). Pro lidstvo je to velké štěstí, že se Bůh stal jedním z nás a začal přebývat mezi námi.
Zároveň ale dobře víme, že Bůh nikoho nenutí a že na toto jeho rozhodnutí a příchod mezi nás má přijít naše svobodná odpověď, pozvání, aby s námi přebýval. Bez tohoto našeho přitakání by se jeho nezištná iniciativa podobala podané ruce, která by zůstala bez stisku z naší strany.
I k nám doléhá andělova zvěst, a také my tedy smíme přijmout výzvu nebe, opustit svůj status, svá utkvělá přesvědčení, vzdát se všechno, co je zlé a naplněné nenávistí, odmítnout násilí a se vší pokorou se připojit k pastýřům a vydat se směrem k němu: „Pastýři si řekli mezi sebou: ‚Pojďme tedy do Betléma podívat se na to, co se tam stalo, jak nám Pán oznámil!‘“ (Lk 2,15).
U příležitosti nadcházejících vánočních svátků 2022 ze srdce přeji celé redakci Katolického týdeníku, aby věrně tlumočila naléhavé a vroucí pozvání Boha ke spáse a společenství a šířila jeho radostnou zvěst dnešnímu člověku. Všem čtenářům, lidem dobré vůle i sobě přeji, abychom nalezli odvahu a spolu s pastýři se vydali za narozeným Ježíšem, klaněli se mu a uctili jeho Matku. Jen tak se uskuteční štěstím naplněné setkání, ke kterému jsme jako lidé Bohem stvořeni.
Všem, milí přátelé, přeji požehnané Vánoce a společenství s Bohem v Kristu také ve dnech, dá-li Bůh, roku 2023.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou