16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Počítač - dobrý sluha a zlý pán

22. 1. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/4 Jak skoncovat s nikotinem, 22.1.2007

Příloha: Doma

Vposlední době přibývá rodičů, kteří řeší problémy spojené se vzrůstající oblibou počítačů u dětí. Práce s počítačem umožní dětem získat řadu dovedností, které budou v dalším životě potřebovat, na druhou stranu je velmi náročná na čas, pozornost a většina her obsahuje příliš mnoho násilí. Počítač je zkrátka dobrý sluha a zlý pán a úkolem rodičů je naučit děti ho nejen zapnout, ale hlavně vypnout. Je dobré, když si rodiče s předstihem ujasní odpověď na tři základní otázky: v jakém věku seznámí dítě s počítačem, kolik na něm bude trávit času a k čemu bude počítač převážně využívat.
Nejprve k otázce kdy začít. Používání počítačů dětmi v předškolním věku považuji za nevhodné. Děti v tomto životním období mají za úkol nejen poznávat svět kolem sebe, ale především se formuje jejich osobnost, sebevědomí a sociální dovednosti – a v tom jsou jim počítače na překážku. Ve školním věku už je situace odlišná. Děti se osamostatňují, jsou velmi iniciativní ve zkoumání světa kolem sebe, a tak se dříve či později k počítači dostanou, ať už doma nebo u kamarádů. Místo lamentování a odhánění dítěte od počítače je dobré hned zpočátku stanovit jasná pravidla. Atraktivnost počítače je tak veliká, že doslova přišpendlí dítě ke klávesnici a ono nevnímá čas ani únavu. Rozhodnutí vypnout počítač nelze tudíž nechat pouze na dítěti, musí zasáhnout rodiče, kteří po dohodě s dítětem omezí počet hodin na únosnou míru. Lepší než pravidelné denní vysedávání, při kterém se snadno vytvoří návyk, je povolit dětem počítač třebas dvakrát týdně na hodinu. Zároveň musíme zabránit nadměrné únavě dítěte v průběhu týdne, proto je vhodnější povolit počítačový čas o víkendu, večer po splnění úkolů do školy apod. Nikdy počítač nepoužívejte jako prostředek k zabavení nudícího se dítěte ve snaze získat pro sebe chvíli klidu, nebo časem zjistíte, že klid u vás ruší pouze cvakání myši. Ať už stanovíte jakákoliv pravidla, vždy dbejte na jejich důsledné dodržování, a to i ve vaší nepřítomnosti.
Zbývá vyřešit poslední otázku – k čemu bude dítě počítač užívat? Hry a internet – to jsou hlavní směry zájmu dětí. Přístup dětí na internet měl být pečlivě kontrolován, jinak hrozí nebezpečí, že získají informace, které pro ně mohou být nebezpečné, nebo budou trávit hodiny na chatu. Her je celá řada, většinou jsou velmi akční, některé navíc brutální. Vyplatí se najít si čas a s dítětem si několik jeho oblíbených her zahrát. Potom snáze pochopíte, co vaše jinak vcelku mírumilovné dítě na těch střílečkách přitahuje a nasměrujete jeho zájem vhodnějším směrem. Starší děti tvrdí, že jim tento typ her pomáhá odreagovat se, prožít vzrušení – stejný účel splní hry závodní, které nejsou tak agresivní. Samozřejmě jsou i hry, které podporují tvořivost dítěte, případně hry výukové. Jsou hodně drahé a rodiče váhají s jejich koupí, zatímco potomek nerušeně kopíruje nevhodné hry od kamarádů. Rozumní rodiče se počítače nebojí, zajímají se o to, co na něm dítě právě dělá a pomáhají mu nalézt co nejvíc zajímavých aktivit mimo svět počítačů.
IRENA MÁCOVÁ,
speciální pedagog a terapeut Křesťanské pedagogicko-psychologické poradny
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou