23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Plzeň evropským městem kultury

14. 9. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/38 Pronásledování křesťanů, 14.9.2010

V Plzni se minulý týden slavilo. V napínavém klání o titul Evropské město kultury 2015 totiž velmi těšně porazila Ostravu, a tak získala prestižní ocenění i miliony korun z evropských fondů na najrůznější kulturní akce a projekty.

„Samozřejmě mě to velmi potěšilo a hned jsem také gratuloval některým lidem z města, o nichž vím, že se v této věci angažovali,“ svěřuje se KT plzeňský generální vikář Robert Falkenauer a přiznává, že ač není plzeňský rodák, stal se z něj, za ta léta, co v Plzni žije, místní patriot. „Plzeň jsem znal dřív jako ošklivé, šedé, špinavé, průmyslové město, což se s její dnešní podobou, zejména s jejím centrem, nedá vůbec srovnat – to je nádhera!“ Jeho gratulace na radnici nebyla přitom žádnou formální záležitostí, nýbrž dokládá nadstandardní vztahy, jež ve městě mezi magistrárem a biskupstvím panují. „Město nás zve na významné akce, které pořádá, jako třeba oslavy výročí osvobození Plzně. Nebo byla církev přizvána, aby požehnala kašny, které zde byly nedávno uváděny do provozu. Město rovněž podporuje dotacemi některé naše pastorační akce – například zdejší mateřské centrum. Jedné plzeňské farnosti, která nemá vlastní kostel, zase zapůjčilo bývalé městské lázně, aby je využívala jako liturgický prostor. A musím připomenout i nedávnou akci Noc kostelů či pravidelné rozsvěcení vánočního stromu, které organizuje radnice spolu s biskupstvím,“ vypočítává generální vikář. Město před lety neméně velkoryse přispělo a stále přispívá na opravu církevních památek. „Podporuje i náš současný projekt, společný s krajem, a sice rekonstrukci části františkánského kláštera, aby zde bylo zřízeno Muzeum církevního umění Západočeského kraje,“ říká P. Falkenauer. I tento projekt byl jedním z kamínků, jenž přispěl do mozaiky obrazu Plzně jako evropského města kultury.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou