16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Plnomocné odpustky pro Maria Hilf

15. 5. 2018

|
Tisk
|

Plnomocné odpustky mohli v sobotu 12. 5. získat poutníci na tradiční Pouti rodin na Maria Hilf u Zlatých Hor.

Vydání: 2018/20 Rekordní Katolické dny i s Čechy, 15.5.2018, Autor: Jana Praisová


Na žádost biskupa Františka Václava Lobkowicze je tomuto poutnímu místu udělil papež František při příležitosti jubilejního roku 300. výročí jeho založení. Tuto možnost budou mít věřící až do 25. listopadu.
Na konci mše svaté za rodiny to poutníkům oznámil pomocný biskup Martin David. „Dovolím si tvrdit, že putování s Pannou Marií, putování na mariánská poutní místa, to je pro rodiny něco velmi symbolického a důležitého,“ zdůraznil při promluvě biskup čtyř stovkám poutníků, převážně rodinám s dětmi.
Výzva putovat za Marií neplatí ale pouze pro ně. I další poutníci na Maria Hilf mohou po celý jubilejní rok podle slov dekretu Apoštolské penitenciárie (jednoho ze tří tribunálů Římské kurie) získat pro sebe nebo pro zemřelé plnomocné odpustky. Podmínkou je splnění obvyklých podmínek (svátost smíření, svaté přijímání, modlitba na úmysl Svatého otce), účast na mši svaté nebo alespoň modlitba před obrazem Panny Marie, Matky ustavičné pomoci, určitý čas strávený v rozjímání a modlitba Páně, Vyznání víry a Zdrávas Maria. Dekret myslí i na ty, kteří ze závažných příčin nemohou poutní místo navštívit osobně.
Některým přítomným, stejně jako Janě Zendulkové, bylo líto, že nestihli v sobotu vzácné příležitosti využít. „Slíbili jsme si s mojí maminkou, že se sem pro plnomocné odpustky vrátíme a vezmeme i manžela,“ ujišťuje maminka dvou dětí, která zde byla nyní pracovně.
Pouť rodin si jako každý rok užily i děti, pro něž připravil děkanát Opava, který pouť spolu s Centrem pro rodinu z Ostravy organizoval, zajímavý program. V něm nechyběly dílničky a pohádka Bajaja v podání Víti Marčíka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou