26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Plamínek z Betléma překračuje hranice víry

9. 12. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/50 70 let od smrti Karla Čapka, 9.12.2008, Autor: Václav Štaud

Skauti avizují, že ani letos nebude v Česku chybět předvánoční tradice vítání betlémského světla. Symbol pokoje a lásky přebírají každoročně ve Vídni jednotlivé národní skautské delegace od skautů rakouských, kteří zabezpečují jeho převezení letecky přímo z Betléma.

Od roku 1990 patří čestná úloha „světlonošů“ skautům z Brna. Do rakouské metropole odjíždí už v sobotu 13. prosince delegace, která při ekumenické bohoslužbě v kostele sv. Antonína převezme betlémské světlo a přiveze jej do vlasti. „Je to vždy nesmírně krásný pocit,“ říká vůdkyně skautského střediska Řehoře Mendela v Brně Brigita Kolářová. „Nejdříve ve Vídni, kde slyšíme z úst mladých skautů přímluvy v mnoha jazycích, a potom v Brně, když následující den předáváme betlémské světlo symbolicky našemu biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.“
Vlastní rozvoz plánují skauti „spustit“ v sobotu 20. prosince. Jak říkají, je to náročná akce, do níž jsou zapojeny stovky skautů v celé republice. Páteří distribuce plamínku je síť Českých drah. Dobrovolníci vyjíždějí z Brna rychlíkem doslova na všechny strany. Na přestupních stanicích pak čekají další a další, aby s betlémským světlem pokračovali do všech měst i posledních vesnic. „Ani setkávání na nádražích nechybí půvab. Lidé jsou prokřehlí, ale jejich radost z maličkého plamínku je velká a nelíčená,“ líčí své pocity Brigita Kolářová. „Moje skupina pravidelně vyjíždí rychlíkem do Bohumína a končí v Mostech u Jablunkova. Loni nás tam na nádraží čekal i místní pan farář s dojemným požehnáním na zpáteční cestu,“ dodává skautka.
Rozdávání plamínku je mladý zvyk. Přesto se vžil a díky němu se skautům daří překračovat hranice víry. „Pro betlémské světlo přichází do farní klubovny stále víc lidí, kteří žádné náboženství nepraktikují. Ale ten malý plamínek od Ježíšovy rodné stáje je přesto těší a hřeje,“ říká brněnský diecézní duchovní rádce skautů a farář v Brně-Lískovci P. Pavel Opařil. Světýlko nosí skauti i za starými a nemocnými, co sami přijít nemohou. „A celý farní dětský sbor zanese Kristovo světlo do blízkého domova důchodců, kde všem obyvatelům udělá radost i svým zpěvem,“ dodává P. Opatřil.
Přesný plán cesty betlémského světla Českou republikou naleznou zájemci na internetové adrese www.betlemskesvetlo.cz.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou