16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pionýr: pokus o socialistický skauting

1. 12. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/49 Co to bylo SSM?, 1.12.2010, Autor: Jiří Prinz

Komunistická strana bezprostředně po uchopení moci v únoru 1948 usilovala o ovládnutí všech oblastí společenského života. Stranou jejího zájmu nezůstala ani mládež. Zatímco učně a středoškoláky svěřila strana do péče ČSM (později SSM), pro děti na základních školách vytvořila organizaci zvanou Pionýr.

Historie Pionýra se začala psát 24. dubna 1949. Už výběr data je symbolický. Čtyřiadvacátý duben je totiž svátkem patrona skautů sv. Jiří a právě skautské hnutí měl Pionýr od počátku své existence nahradit. O tom, jakého ducha měla nová mládežnická organizace získat, přitom neexistovala ani na okamžik pochybnost. „Pionýr miluje svou lidově demokratickou vlast. Je hrdý na svůj národ, který pod vedením prezidenta Klementa Gottwalda buduje socialismus. Miluje svou lidově demokratickou republiku a její armádu, záruku bezpečnosti našeho státu“ – stojí například v publikaci „Zakládáme Pionýra“ z roku 1949. Zde se lze dočíst například i o tom, že správný pionýr „se vždy podřizuje vůli kolektivu“, a také, že „miluje našeho osvoboditele Sovětský svaz, zemi svobody, míru a socialis- mu“.

Přípravka pro vstup do SSM

S výjimkou krátkého období let 1968 až 1970, kdy byl Pionýr samostatný, přináležela tato organizace nejprve k ČSM a po roce 1970 k SSM. Měl být jakousi přípravkou pro vstup do těchto organizací. Pionýři měli stejnokroj tvořený modrou košilí a červeným šátkem, který jim byl udělen při složení slibu. „Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované vlasti, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže“ – slibovali malí pionýři. Pro ně samotné byl však Pionýr především institucí, která jim organizovala letní tábory či různé kroužky po vyučování. Po roce 1989 se Pionýr zbavil komunistické ideologie a doposud pokračuje ve své činnosti. V současné době je druhým největším uskupením zabývajícím se v České republice prací s dětmi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou