26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Perly duchovní hudby míří do Brna

20. 3. 2018

|
Tisk
|

Na Květnou neděli začíná již 27. ročník Velikonočního festivalu duchovní hudby. Do sedmi brněnských chrámů opět přináší i něco nového a výjimečného.

Vydání: 2018/12 Po stopách Padre Pia, 20.3.2018, Autor: Václav Štaud

Příloha: Perspektivy 12


Tentokrát to bude třeba folklorní podání Ježíšova utrpení. na nápěvy moravských lidových písní provedou Brněnský orchestr lidových nástrojů s chrámovým pěveckým sborem Amatores Musicae Antiquae ze Svatobořic-Mistřína. Dílo, jehož autorem je primáš Petr Varmuža, zazní 26. 3. v 19.00 v kostele P. Marie na Křenové ulici.
Ředitelka pořádající Filharmonie Brno Marie Kučerová se těší hlavně na světovou premiéru skladby (Nový oheň) od Davida Matthewse, zkomponované na objednávku festivalu. Dílo doplní Leoše Janáčka a Arvo Pärta. „V místě Janáčkova působení, ve starobrněnské bazilice, bude tento triptych řídit Dennis Russell Davies. Poprvé se tak v Brně ujme taktovky významný umělec, který ve Filharmonii Brno v září nastupuje do funkce šéfdirigenta,“ informuje Marie Kučerová.
Uvedený koncert a Beethovenovo oratorium jsou už vyprodány.
„Mimořádné prožitky ale přinese každý z dalších festivalových večerů. Premiéru budou mít třeba přebudované varhany u sv. Tomáše, na které zahraje špičkový rakouský umělec Konstantin Reymaier. Poprvé do Brna přijede i slavný mezinárodní soubor Mala Punica, odkrývající nesnadno přístupnou krásu liturgické hudby z přelomu 14. a 15. století,“ zve namátkou dramaturg festivalu Vladimír Maňas.
Organizátoři letošního ročníku se tentokrát nechali inspirovat prostředím zahrad a vinic. „V příběhu života Ježíše Krista je zahrada místem modlitby a zápasu o přijetí svěřeného poslání, místem zrady, krvavého potu, únavy a netečnosti nejbližších. Právě těmito událostmi začala poslední etapa cesty k vítězství, k němuž máme být připojeni i my. Každý z nás má svou zahradu,“ píše v úvodu festivalového programu brněnský biskup Vojtěch Cikrle.
Velikonoční kulturní události nechybí ani doprovodné akce. Patří k nim hudební doprovod pontifikální mše svaté o slavnosti Zmrtvýchvstání Páně (katedrála na Petrově v 10.30). Pěvecké sdružení Magnificat, sólisté a orchestr katedrály s dirigentem Petrem Kolařem provedou Josefa Schreiera. Více o festivalu na webu velikonocni-festival.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou