26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Peníze z EU zachraňují církevní objekty

17. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/38 Křešťanští politikové, 17.9.2009

Vstup České republiky do Evropské unie je pro katolickou církev přínosem. Ukazuje se, že spousta klášterů, řádů nebo farností už díky evropským dotacím opravila mnoho historicky cenných objektů. A řada projektů na peníze ještě čeká.

Jedním z největších projektů, který by měly financovat dotace z EU, je obnova cisterciáckého opatství v Oseku. „Celkem bychom na obnovu opatství potřebovali tři miliardy korun, v první fázi ale žádáme „jen“ půl miliardy na zrenovování konventu,“ sdělil KT architekt Tomáš Koňařík, který má projekt na starosti. „O tyto peníze žádáme v rámci Integrovaného operačního programu (IOP), jenž je určen právě na záchranu kulturních a historických památek. Půlmiliarda je maximální částka, o kterou můžeme žádat,“ doplnil ho statutární zástupce opatství Jindřich Kostka, jenž o opatství pečuje a usiluje o jeho obnovu. Další peníze se budou snažit získat přes jiné programy. Zato farnosti Neposkvrněného početí Panny Marie v Ostravě-Přívoze se již dotace sehnat podařila. Z evropských peněz získali patnáct milionů korun, které použili na obnovu fasády významné architektonické dominanty ostravské městské čtvrti, kterou stejně jako celé náměstí Svatopluka Čecha navrhl věhlasný architekt Camillo Sitte.

Loni uspělo pět projektů

V loňském roce se Ostravsko-opavské diecézi podařilo uspět v soutěži o evropské peníze s pěti projekty. V této chvíli jsou díky tomu opraveny malé vesnické kostely, na něž by diecézi jen těžko zůstaly peníze. Farnosti v Janově ve Slezsku, Býkově, Čermné, Roudnu a v Norbečanech vyčerpají celkem zhruba patnáct milionů korun z Programu rozvoje venkova. „Peníze z Unie ovšem dostaneme, až projekty vyúčtujeme. Do té doby musela finance uvolnit diecéze. V součtu je to velká suma, takže je dobře, že by se měla už brzy objevit zpět na našich účtech,“ prozradil KT projektový manažer Ostravsko-opavské diecéze Miroslav Přikryl. Zhruba milionem korun musela na opravy přispět diecéze, protože dotace pokrývá vždy jen okolo 80 až 90 procent nákladů. „Žadateli i příjemci peněz z evropských dotací jsou samozřejmě farnosti, ovšem tím, kdo zajišťuje peníze na profinancování projektů a dělá veškerý servis, je diecéze, farnosti na to nemají lidi, zkušenosti ani finanční zázemí,“ doplnil Přikryl. Zatím nejvíce peněz se Ostravsko-opavské diecézi podařilo letos získat na rekonstrukci prostor v okolí frýdecké baziliky, která sama byla opravena už před deseti lety. „Jedná se o nejvíce navštěvované poutní místo diecéze. Stavební práce, které už připravujeme, by měly začít v první polovině příštího roku,“ říká Přikryl. Náklady na rekonstrukci čítají přes 26 milionů korun, evropská dotace bude 24 miliony korun.

V Brně staví sportovní areál

Již v závěru příštího roku by měly mít děti ze sídliště Brno-Líšeň k dispozici moderní sportovní areál. Zajistí jej dostavba salesiánského střediska, slavnostně zahájená na počátku letošního školního roku. Z celkových 43 mi- lionů korun dodá regionální operační program 35 milionů a pouze zbývajících osm milionů musí zajistit salesiánská provincie. Pomůže jí nadace s názvem Pro radost. „Nebylo vůbec jednoduché překonat všechny překážky a zajistit přidělení dotace,“ říká manažerka projektu Markéta Svobodová. „Trvalo to více než dva a půl roku a snad nejúčinněji nám pomohly výsledky sociologického průzkumu. Potvrdily, že o sportování u salesiánů je na celém sídlišti velký zájem,“ uvádí Svobodová. „Zatím si k nám každý týden přichází zacvičit nebo naplnit volný čas v některém z kroužků více než 250 dětí. S pomocí téměř stovky našich ochotných dobrovolníků bychom dokázali vyhovět ještě většímu množství dětí a dospívajících. K tomu však velmi citelně potřebujeme nové prostory,“ svěřil se ředitel střediska P. Pavel Ženíšek. Salesiáni plánují postavit i nový kostel Svatého Ducha, jehož základní kámen by měl při své návštěvě požehnat papež Benedikt XVI.

Snaží se i školy

O peníze z EU žádala i církevní střední škola v Odrách. Podařilo se jim získat přes devět milionů korun na rekonstrukci tělocvičny, devíti učeben a sociálního zázemí ve škole. „Sehnat tyto peníze nebylo vůbec snadné, kromě poslanců z KDU–ČSL pro nás nikdo z našich politiků nehnul prstem,“ říká ředitelka školy Pavla Hostašová. Méně úspěšné bylo církevní gymnázium v Plzni, které se musí bez peněz z fondů Evropské unie prozatím obejít. Gymnázium chtělo 22 milionů korun na výměnu oken, zateplení půdy a na opravu vnějšího pláště budovy, jenž od ledna pokrývá síť kvůli padající omítce. Výzva ministerstva životního prostředí pro podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu životního prostředí totiž skončila kvůli velkému zájmu o měsíc a půl dříve, škola tedy nestihla svou žádost podat, přestože uzávěrka přihlášek měla být až 30. září. Celková cena projektů totiž převýšila 7,5 miliardy korun a ministerstvo výzvu ukončilo.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou