26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Péče o stvoření v režii františkánů

4. 9. 2018

|
Tisk
|

Den modliteb za péči o stvoření prožívali v českém prostředí především františkáni. V Praze uspořádali umělecký festival a v Hradci Králové se jejich terciáři vydali na lesní stezku.

Vydání: 2018/36 Církevní školy na vzestupu, 4.9.2018, Autor: Tomáš Kutil


V pražském klášteře Panny Marie Sněžné uspořádali františkáni týdenní festival Take Care, na němž umělci ztvárňovali vztah k životnímu prostředí. Akce vyvrcholila v sobotu 1. září, kdy si církev z popudu papeže Františka připomíná péči o životní prostředí. „V pátek večer jsme se setkali ke společným chválám za stvoření v kostele a druhý den jsme pokračovali formou radostné oslavy a vděčnosti,“ říká bratr Šimon Jakub Růžička.
V sobotu využili františkáni svou zahradu, klášter i kavárnu. Divadelní představení Malý princ zahrál Víťa Marčík mladší a vystoupila tu kapela hrající písně s židovskou tematikou. „Velký ohlas vzbudila mulatka Ellen Makumbirofa s tzv. slam poetry (kombinací divadla a poezie), zaujalo i autorské čtení poezie, do něhož přispěl i bratr Marek,“ připojuje františkán. Téma stvoření a jeho krásy mohli příchozí prožít zase ve workshopu nebo se zapojit do dobročinného bazaru. „Někteří lidé byli až dojatí z toho, že se tématu ochrany stvoření v církvi konečně někdo věnuje,“ dodává bratr Šimon, který zde vidí i prostor pro ekumenickou spolupráci.
Meditace se sv. Františkem
Světový Den modliteb za péči o stvoření měl ohlas také v královéhradecké diecézi. Místní bratrské společenství Sekulárního řádu sv. Františka pozvalo zájemce na Františkánskou lesní stezku po loňské premiérové akci. „Loni o ni byl značný zájem, proto jsme se rozhodli z toho udělat tradici. Chceme si uvědomit, že i my jsme od počátku povoláni ke spolupráci se Stvořitelem na procesu stvoření, neboť je to proces, který stále běží. Velkým vzorem je v tom právě sv. František,“ popisuje pro KT Martin Weisbauer, sekretář místních františkánských terciářů.
Pouť začala mší svatou v kostele sv. Jiří v Býšti nedaleko Hradce Králové v 9 hodin. Poté se poutníci vydali hradeckými lesy po naučné stezce „Koliba“ do Hradce Králové. Stezku vybudoval podnik Lesy ČR. Má 15 zastavení s informačními tabulemi, které postupně představují dřeviny v porostech a způsoby hospodaření v nich. Hradečtí terciáři počet zastavení zvýšili celkem na 20 a nezůstali jen u lesnických textů, ale na každém zastavení přidali i myšlenku z papežovy encykliky Laudato si’ a dalších pramenů – například z knihy Tváří v tvář Zemi P. Marka Váchy, která je vysvětlujícím textem ke zmíněné encyklice.
„V lesním tichu mohli poutníci odkrývat netušené souvislosti mezi ekologií, křesťanskou vírou a františkánským přístupem ke Stvoření a přírodě. Cestu doprovodila i ‚Píseň bratra Slunce‘ sv. Františka nebo píseň ‚Učiň mne, Pane, nástrojem pokoje‘, ale i litanie za dobré počasí,“ připojuje Weisbauer.
Světový den modliteb za péči o stvoření je mezinárodní den slavený 1. září se zaměřením na životní prostředí. V pravoslavné církvi se slaví od roku 1989, kdy ho vyhlásil tehdejší ekumenický patriarcha Demetros I. Katolická církev se přidala poté, co tento den v srpnu 2015 v návaznosti na svoji encykliku Laudato si’ vyhlásil papež František.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou