26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Péče o církevní umění se profesionalizuje

18. 1. 2005

|
Tisk
|

Sakristie, kostely, církevní archivy či depozitáře skrývají poklady, jejichž hodnota vyjde najevo často jen náhodou. Dokazují to i poslední „objevy“ na několika místech Moravy. Například přímo v depozitářích olomouckého arcibiskupství byl při inventarizaci na sklonku roku „nalezen“ obraz, po jehož ohledání se ukázalo, že je vzácným dokladem renesanční středoevropské malby. Na takovéto „novinky“ obvykle přijdou duchovní správci či odborníci právě díky inventarizaci - umělecké předměty sice jsou vedené v záznamech, ale při bližším zkoumání se zjistí třeba špatná datace či nesprávné ohodnocení.

V takovém případě musí odborníci hledat další informace o předmětu, v ideálním případě pak následuje konzervační zásah. Problémem zůstávají peníze - je třeba shánět granty, které by umožnily tyto skvosty udržet pro další generace. To všechno je úkolem diecézních konzervátorů či oddělení památkové péče na jednotlivých biskupstvích.

V olomoucké arcidiecézi se v péči o movité památky církve blýská na lepší časy: už příští rok by se mělo dočkat otevření Arcidiecézní muzeum Olomouc, kde budou k vidění mnohá díla z arcibiskupských depozitářů. „Moderní vybavení a zabezpečení zařadí muzeum mezi špičkové instituce svého druhu v České republice i v Evropě a pro arcibiskupskou sbírku bude zárukou toho nejlepšího opatrování,“ pochvaluje si Štěpán Sittek z oddělení památkové péče olomouckého arcibiskupství.

VÝZNAMNÉ NÁLEZY V BUDOUCÍM MUZEU

Vydání: 2005/4 Ztráta jednoty, 18.1.2005, Autor: Ivana Jeništová

Péče o církevní umění se profesionalizuje

Významnou památkou je i samotná budova budoucího muzea: je bývalým objektem kapitulního děkanství a stojí na předpokládaném místě původního paláce Přemyslovců. Rekonstrukci budoucího Arcidiecézního muzea provázely významné nálezy, kdy například během průzkumu v areálu objevili archeologové pozůstatky předkřesťanských kultur a předměty z doby Velké Moravy. Překvapivý byl i objev rozsáhlých a zachovalých barokních fresek skrytých pod novodobými erby olomouckých kanovníků. V přízemí jsou zase trámové renesanční stropy se zbytky maleb.

Veřejnosti nejsou budoucí exponáty muzea neznámé - jsou postupně dlouhodobě prezentovány v olomouckém Muzeu umění a zapůjčovány na výstavy doma i v zahraničí. „Snahou muzea bude nejen představit špičkové věci našich i evropských umělců, ale zároveň podrobně zmapovat sakrální umění na území olomoucké arcidiecéze,“ podotýká Štěpán Sittek. Jedná se nejen o obrazy a sochy, ale také o umělecká řemesla, zlatnické práce, textil, knihy i užitkové předměty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou