26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Patologické hráčství ničí celé rodiny

19. 8. 2013

|
Tisk
|

F63 – diagnóza gamblingu, patologického hráčství: závislosti, která ničí jednotlivce i celé rodiny a před níž naléhavě varuje Rada Iustitia et Pax v nedávném prohlášení.

Vydání: 2013/34 Žehnalo se poutníkům, květům i čaji, 19.8.2013, Autor: Alena Scheinostová

Ročně se v ČR prosází částka, jež odpovídá průměrnému ročnímu platu půlmilionu osob. A v ní je zahrnuto neštěstí desetitisíců rodin, jimž kvůli hraní některého jejich člena scházejí prostředky na živobytí, hrozí jim exekuce, propadají se do kriminality a násilí. „Ústavní soud v dubnu potvrdil, že rozhodnutí o provozu heren je výhradně na obcích, jež tak mohou hazard na svém území výrazně regulovat. Tuto legislativní změnu rozhodně vítáme,“ těší se předseda Rady Iustitia et Pax biskup Václav Malý. Hazard byl totiž v Česku, vzhledem k enormnímu počtu heren nazývaném též „kasino Evropy“ (na jednu hernu v EU jich v nevelké ČR připadá 6,5!), dosud prakticky bez pravidel. A boj o něj probíhá na nejvyšší vládní úrovni, mimo jiné proto, že společnosti, jež loterie, herny či kasina provozují, ze svých tučných zisků někdy financují například volnočasové aktivity či kulturní akce – a bohužel, jak mj. v roce 2009 prokázala provokační akce MF Dnes, i úplatky a benefity zákonodárcům.

DŽUNGLE BEZ PRAVIDEL

Podle biskupa Malého je na místě, aby například kněží využili možnosti spolupráce se samosprávami ve svých farnostech. „V některých oblastech kněží častěji přicházejí do styku s bezradnými hráči i s jejich zničenými rodinami a jsou svědky jejich mimořádně tragických příběhů,“ upozorňuje. Na problémy, jež z hráčské závislosti vyplývají pro celé rodiny gamblerů, soustavně poukazuje rovněž sdružení Občané proti hazardu, které se již několik let angažuje za omezení počtu heren a výrazné zpřísnění pravidel hazardního hraní. „Hazard plodí v rodinách gamblerů spirálu problémů, vzájemné podvádění, okrádání a násilí, vede k zadlužení a exekucím, ba sebevraždám,“ vypočítává předseda sdružení Martin Svoboda. „Zřetelné je propojení s alkoholismem a prostitucí, která se v hráčském prostředí zdaleka netýká jen žen, a samozřejmě s lichvou.“

Jak potvrzuje zdroj z kriminalistického prostředí, zvláště v laciných hernách se také nezřídka distribuují drogy a „přepírají“ peníze získané jinou trestnou činností, o podílu nezletilých, jejichž věk tu málokdo kontroluje, ani nemluvě. S ohledem na to, že tisíce českých heren má podle stávajících pravidel na starost pouhých dvanáct úředníků, je ostatně kontrola čehokoliv prakticky nemožná. „A strašné je, že herny okamžitě bují tam, kde jde dolů sociální úroveň, protože provozovatelé vědí, že lidé v nouzi vždycky přijdou zkusit automat jako poslední možnost,“ uvádí náš zdroj.

Neštěstí jako kredit?

Občané proti hazardu – ve spojení s dalšími sdruženími a politickými uskupeními i osvícenými radními – vedle radikálního snížení počtu heren upozorňují na to, že všechno toto lidské zoufalství je zahrnuto v penězích, jimiž herní společnosti podporují třeba i některé církevní akce. „Tyto příjmy plynou z lidského neštěstí a počítat s nimi jako s něčím, co řeší rozpočet, je nemorální. Peníze z hazardu se neberou,“ prohlašuje Martin Svoboda.

Myšlenku si již vzaly za svou některé nevládní organizace, na serveru www.nevladkybezhazardu.cz již za tři týdny jeho existence vyjádřilo odmítavé stanovisko k penězům z hazardu devět desítek NNO včetně křesťanských. „V církvi je nyní na každém biskupství, jak se k těmto zdrojům postaví,“ dodává Mons. Malý. Podle Martina Svobody má církev též otevřenou možnost spolupracovat na prevenci například v církevních školách a programech pro mládež. „Nebezpečí závislosti se totiž může týkat každého,“ varuje Svoboda. A není pro těch 15 000 korun, jež podle zahraničních výpočtů (ty domácí dodnes chybějí) každý obyvatel ČR včetně miminek utopí ročně v hazardu, lepší využití?

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou