16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pater Krokodýl a Velikonoce s radiací

15. 3. 2016

|
Tisk
|

Festival filmů o lidských právech a odpovědnosti každého člověka za planetu. Nejen to je festival Jeden svět.

Vydání: 2016/12 Tři roky s papežem Františkem, 15.3.2016, Autor: Aleš Palán

Příloha: Perspektivy 12



V rámci letošního ročníku může divák vidět řadu dokumentů o migrantech či sociální problematice, nechybějí ani snímky o víře. Pražská část festivalu končí tento týden. Hned poté ale filmy vyrážejí do regionů, do více než třiceti měst.
Silný příběh kněze Genadije přináší film v češtině nazvaný Téměř svatý. Otec Genadij takový skutečně je. Kamera sleduje jeho nekompromisní boj s drogami, dětskou prostitucí, zneužíváním postižených... Genadij nejenže o tom všem mluví v médiích, na veřejných shromážděních či třeba ve věznicích, ale hlavně se potřebných sám ujímá. Po nocích hledá zoufalé děti v ulicích svého města a sváží je do vlastní „republiky“, jakéhosi azylového domu. Díky své zarputilosti a obdivuhodné fyzické kondici se nebojí chodit ani do drogových doupat, kam se zdráhá vejít i policie. Ráno si pak umyje obličej a navlékne kolárek...
V originále se snímek nazývá . Je to parafráze na kdysi populární sovětský animovaný film, v němž dětem pomáhá dobrotivý krokodýl. Otec Geňa tento symbol přijal za vlastní, sám se dokonce dětem jako Krokodýl někdy představuje. Filmaři jeho boj s dealery a nefunkčním zdravotnictvím sledují dlouhodobě. Kněz se nevzdává, i když naráží na zdi nepochopení. Zdálo by se, že nemůže být hůř... Ale může. Tím městem, kde se otec Krokodýl pohybuje, je totiž ukrajinský Mariupol. Rusko zabralo Krym a bojůvky začínají pronikat i do Doněcka. Krokodýl to přijímá jako další výzvu.
Na Ukrajině zůstaneme i s filmem . Je to příběh stařenek, které se vrátily dožít své životy do zapovězeného pásma zamořeného radioaktivitou, za dráty ochranné zóny černobylské elektrárny. I třicet let po výbuchu reaktoru je tu obrovská radiace. Babičky to vědí, přesto je pro ně život doma milejší než někde v paneláku. V některých vsích žije už jen jedna či dvě ženy, jiné vesnice jsou docela pusté. I v tomto apokalyptickém prostředí přetrvává v ženách optimismus, pozitivní logika a víra. Všechny bábušky se společně setkávají vlastně jen jednou do roka, když je otřískaný autobus sveze do kostela, aby společně mohly vyznat: „Kristus vstal z mrtvých!“ Krajina kolem Černobylu bude zamořená tisíce let, lidé ji přesto neopustili – a společně doufají ve velikonoční obrodu.
Program festivalu najdete na

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou