26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

'Páteční zvony' zní brněnskou diecézí

3. 3. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/10 Karel Kryl, 3.3.2009, Autor: Václav Štaud

Minulý pátek se v tutéž chvíli rozezněly po jihu Moravy kostelní zvony. Biskup Vojtěch Cikrle obnovil prastarou tradici pátečního zvonění: vyzval k tomu, aby se v diecézi rozhoupaly zvony všude, kde je to jen trochu možné.

Poselství zvonů oznamuje v 15 hodin výkupnou oběť Ježíše Krista, která – jak zdůraznil brněnský biskup – patří k podstatě křesťanského svědectví. Minulý pátek se tak po dlouhé době právě v tuto hodinu znovu rozezněly zvony mariánské poutní svatyně ve Vranově u Brna. „Naše zvony dosud třikrát denně nabádaly k modlitbě Anděl Páně. Rádi jsme se připojili i k páteční připomínce Spasitelovy smrti na kříži. Nyní by mohli v postní době věřící zaslechnout v pátečním odpoledním zvonění i pobídku k důslednějšímu plnění postních povinností,“ říká administrátor vranovské farnosti P. Karel Hanslík. V Brně se po čase zvonilo v pátek také v Tuřanech. „V pátek odpoledne způsobuje zdejší hodonínská výpadovka nesnesitelný hluk. Chvílemi zvony neslyším. Ale snad budou z výšky mluvit k srdcím lidí alespoň v místech vzdálenějších, kam jejich hlas zanese vítr. A všichni, kdo při té příležitosti budou chtít pozdravit svého Pána, najdou už dnes na nástěnce našeho kostela nabídku osvědčených krátkých modliteb,“ prozrazuje tuřanský farář P. Luboš Pavlů. V řadě míst diecéze, mezi něž patří i Tišnovsko, ovšem páteční zvonění nikdy nepřestalo. „Obyvatelé Brna, kteří tudy vždy v pátek odpoledne míří na své chalupy na Vysočinu, dobře znají naše zvony. Provázejí je celým děkanátem, ať už míjejí Čebín, Tišnov nebo Předklášteří,“ informoval tišnovský děkan P. Jiří Buchta.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou