26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež zlepšuje vztah Kuby a USA

22. 9. 2015

|
Tisk
|

Dlouho očekávaná návštěva papeže Františka na Kubě začala právě tuto sobotu. V čase uzávěrky KT měl první mezi biskupy za sebou zhruba polovinu svého čtyřdenního programu. V úterý pak zamíří do USA.

Vydání: 2015/39 Papež zlepšuje vztah Kuby a USA, 22.9.2015, Autor: Tomáš Kutil


Právě zlepšení vztahu Kuby a Spojených států je hlavním tématem této návštěvy. „Už několik měsíců jsme svědky události, která nás plní nadějí: procesu normalizace vztahů. Vyzývám politické vůdce, aby na této cestě setrvali a dali příklad smíření celému světu,“ řekl papež hned po příletu na Kubu, kde ho přímo u letadla přivítal prezident Raúl Castro.
O zlepšení vzájemných vztahů se zasadil právě papež František. Dokládá to fakt, že těsně před jeho cestou Spojené státy uvolnily obchodní a cestovní restrikce vůči Kubě. O nových pravidlech spolu po telefonu mluvili prezidenti obou zemí Barack Obama a Raúl Castro. Změny se už od pondělí dotknou oblasti cestování, telekomunikačních či bankovních služeb. Vybrané americké společnosti budou moci poprvé po desetiletích otevřít své pobočky na Kubě, a to i přesto, že americké embargo jako takové dál zůstává v platnosti.
Cílené zatýkání
Daní za toto úspěšné diplomatické úsilí jsou omezené možnosti papeže Františka ve vztahu k politickým vězňům a disidentům na Kubě. V oficiálním programu jeho cesty setkání s nimi chybí. Režim sice před návštěvou propustil několik tisíc vězňů, ale podle dostupných informací ti političtí mezi nimi nejsou. Naopak, jak již KT informoval, ještě před papežovým příletem do země policie zatkla
30 až 40 disidentů, aby jim zabránila v účasti na akcích spojených s papežovou návštěvou. Dalším pak vyhrožovala nebo je varovala, aby se během těchto dnů zdrželi opozičních aktivit. Mezi zadrženými disidenty byly i tři členky opozičního hnutí Dámy v bílém, které se chtěly s Františkem setkat ve vatikánské rezidenci v Havaně.
Během samotné návštěvy byly zadrženy dvě významné disidentky Miriam Leivaová a Martha Beatriz Roqueová, které byly pozvány na nešpory s papežem Františkem v havanské katedrále. Ženy podle agentury Reuters tvrdí, že jim v tom bylo zabráněno. „Úřady mi sdělily, že mi nebude povoleno navštívit žádnou akci související s papežem Františkem,“ uvedla Leivaová.
Mše s revolucionáři
Vrcholem víkendového programu byla mše svatá na náměstí Revoluce, kde na papeže čekalo zhruba půl milionu lidí. Na místě, kde se konají především masové režimní manifestace, tentokrát zaznívalo Boží slovo. Náměstí pak dominovalo několik obřích podobizen ve velmi bizarním složení – Ježíše Krista doplnil symbol snad všech socialistických revolucí Ernesto Che Guevara a další už zemřelí vůdci komunistických revolucí.
Těsně přede mší, která začala v 9 hodin, se papež setkal s představiteli nekatolických církevních společenství, k nimž se na ostrově hlásí cca 3 % obyvatel. Součástí bohoslužby bylo první svaté přijímání, které František podal deseti dětem z havanských farností. „Ježíšův horizont je daleký jakémukoli typu elitářství, není jen pro pár vyvolených, kteří jsou s to dosáhnout ‚vytouženého poznání‘ nebo vybraného stupně spirituality. Ježíšův horizont je vždycky nabídkou pro všední život – také zde, na ‚našem‘ ostrově; nabídkou, která dodává všednosti vždy určitou chuť věčnosti,“ zmínil papež v kázání a po chvíli dodal: „Kdo chce být velký, ať slouží druhým, nikoli ať si druhými slouží!“
O pár hodin později se František potkal s bývalým kubánským prezidentem Fidelem Castrem. S 89letým zakladatelem kubánského komunistického režimu se setkal u něj doma. Papež setrval s Fidelem Castrem a jeho manželkou Dalií Soto del Valle v důvěrné a velmi neformální atmosféře 30–40 minut, informoval vatikánský mluvčí Federico Lombardi. František dal Fidelu Castrovi jako dárek knihu od jezuitského autora, který dnešního papeže v dětství učil, Castro zase papeži na oplátku sbírku svých vlastních rozhovorů na téma náboženství.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou