16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež v zemi galského kohouta

16. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/38 Naše víra v začarovaném kruhu, 16.9.2008

Je krátce po jedenácté hodině v pátek 12. září. Na pařížské letiště Orly právě dosedá letadlo, ve kterém se vydal na svou 10. zahraniční apoštolskou cestu papež Benedikt XVI. V zemi galského kohouta jej vítají prezident Nicolas Sarkozy, premiér Francois Fillon a pařížský arcibiskup André Vingt-Trois.

Krátce po poledni byl papež přijat u prezidenta Sarkozyho v Elysejském paláci. Po soukromém rozhovoru pronesli oba své projevy. Když se papež pozastavil u otázky vztahů mezi církví a státem, připomněl, že správné řešení dal už Kristus svým výrokem: „Co je císařovo, dávejte císaři, a co je Boží, Bohu.“ Týž den se Benedikt XVI. sešel se zástupci židovské obce a pronesl také obsáhlou promluvu pro představitele světa kultury v Bernardinské koleji.

CÍRKEV S VÁMI POČÍTÁ
Nešpory se papež pomodlil v katedrále Notre Dame společně s kněžími, řeholníky, řeholnicemi, seminaristy a jáhny. Pak vyšel před katedrálu pozdravit mladé lidi, kteří se zde připravovali na zahájení modlitební vigilie. „Mnozí z vás nosí na krku řetízek s křížkem. Také nosím kříž, jako ostatně všichni biskupové. Není to ozdoba ani šperk. Je to drahocenný symbol naší víry, viditelný a hmatatelný znak spojení s Kristem,“ zdůraznil Benedikt XVI. Takto poukázal na jeden ze dvou „pokladů“, které jim chtěl předat a které mají střežit a z nich také čerpat: Kristův kříž a Ducha Svatého. „Mějte odvahu žít evangelium a smělost jej hlásat. Církev s vámi počítá,“ povzbudil mladé lidi papež.

„UTÍKEJTE PŘED MODLOSLUŽBOU“
Hlavní setkání s Pařížany však následovalo až v sobotu při mši svaté před Invalidovnou. Prosté pódium s oltářem zakryté jen nenápadnou stříškou pohledově završovala kupole kostela sv. Ludvíka. Na prosluněné pláni se ke slavení Eucharistie sešlo a slovům Svatého otce naslouchalo přes 200 tisíc obyvatel města i přespolních.
„Utíkejte před modloslužbou,“ citoval papež jako motto své homilie Pavlův 1. list Korinťanům (10,14). „Modla či idol je klam, protože odtrhuje od reality toho, kdo mu slouží, aby jej uvedl do panství zdání,“ řekl Svatý otec. Upozornil na pokušení „dělat modlu z minulosti, která už neexistuje, a přitom zapomínat na její nedostatky; pokušení dělat modlu z budoucnosti, která ještě neexistuje, a přitom věřit, že člověk svými vlastními silami může na zemi uskutečnit věčné štěstí“.
Benedikt XVI. se znovu obrátil také na mladé lidi, zvláště na ty, kteří uvažují o řeholním a kněžském povolání: „Nemějte strach darovat svůj život Kristu! V životě církve nikdy nic nenahradí kněžskou službu. Nikdy nic nenahradí mši za spásu světa,“ vzkázal jim Svatý otec.
V odpoledních hodinách odcestoval Benedikt XVI. do Lurd (viz str. 1). Francouzská i světová média uvádějí, že ač Francie zdůrazňuje svůj laický charakter a přestože „náboženské cítění Francouzů očividně slábne, byl zde papež vítán s nadšením, které překračovalo očekávání“.
Všech jedenáct promluv či přednášek papeže pronesených během jeho návštěvy Francie lze nalézt na http://tisk.cirkev.cz nebo na www.radiovaticana.cz.
(čbk, čtk, mach, RaVat)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou