16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež ukončil nejnáročnější cestu

14. 7. 2015

|
Tisk
|

Nejdelší a nejnáročnější apoštolská cesta papeže Františka, devátá v pořadí, je u konce. Petrův nástupce se právě vrátil z Paraguaye, Bolívie a Ekvádoru, kde pobýval 5. – 12. července.

Vydání: 2015/29 Papež ukončil nejnáročnější cestu, 14.7.2015, Autor: Martin T. Zikmund

Tři země, které František pro svou návštěvu rodného kontinentu zvolil, jsou sice spíše okrajové či zapadlé, ale problémy, jež se zde vyskytují, jsou v Latinské Americe obecně rozšířené. Patří mezi ně zejména boj proti chudobě, ochrana země (pralesa) a obrana práv domorodého obyvatelstva. I zde papež hovořil o rodině, modlitbě či evangelizaci. Mezi jeho posluchači přitom nebyli jen obyvatelé zmíněných tří zemí, ale také mnoho Latinoameričanů ze sousedství. Jen do Paraguaye přicestovalo na setkání s papežem na 300 tisíc Argentinců.
Miliony lidí provázely Františka po celý týden – nejen při bohoslužbách, ale i v ulicích měst, jimiž projížděl. Poslední den přitom v davu nastala panika a bylo zraněno několik desítek osob. Papež se pohyboval mezi všemi vrstvami obyvatel: v prezidentských palácích, ve vězeních, ve slumech, setkal se s domorodými obyvateli, se stoupenci alternativní ekonomiky, s akademiky a studenty, s kněžími, řeholníky a biskupy, se starými a nemocnými a také s mládeží.
Papež v Andách
„Papež je unaven jako my všichni,“ svěřil se vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi po skončení oficiálního programu. I pro mladého člověka by byl takový program extrémně náročný. Během sedmi dní pronesl František přes 20 promluv a sloužil pět bohoslužeb. A to za teplotních a klimatických výkyvů – třeba v ekvádorském přímořském městě Guayaquilu se rozloučil s úporným sluncem a vlhkým vzduchem, aby jej po méně než hodinovém letu opět uvítalo hlavní ekvádorské město Quito v dešti a mlze. Návštěvu Bolívie zase začínal papež na letišti El Alto v nadmořské výšce 4 100 metrů, ale jeho pobyt na tomto místě musel být omezen na čtyři hodiny s ohledem na to, že má už od svých mladých let jen jednu plíci.
Do Latinské Ameriky, i když do mnohem nižších nadmořských výšek, se hodlá papež ještě letos vrátit – a to v září, kdy se má při cestě do USA zastavit na Kubě. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou