26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež přijal rezignaci biskupa Paďoura

4. 3. 2014

|
Tisk
|

Přesně v pravé poledne v sobotu 1. března se na stránkách vatikánského tiskového střediska objevila zpráva, že papež František přijal rezignaci českobudějovického sídelního biskupa Jiřího Paďoura.

Vydání: 2014/10 Papež přijal rezignaci biskupa Paďoura, 4.3.2014, Autor: Tomáš Kutil

„Svatý otec přijal zřeknutí se úřadu ze zdravotních důvodů, které mu předložil biskup českobudějovické diecéze Mons. Jiří Paďour,“ zní oficiální zdůvodnění této abdikace. V exkluzivním rozhovoru, který nyní už emeritní biskup poskytl KT jen pár hodin po zveřejnění rezignace, opravdu potvrzuje, že se rozhodl odejít po dvanácti letech z čela diecéze kvůli vyčerpání a mnohým zdravotním handicapům. Zároveň prozradil, že o abdikaci uvažoval už jako pražský pomocný biskup. Přesto by rád i nadále zůstal v Českých Budějovicích a podle svých možností vypomáhal tam, kde si to jeho nástupce bude přát.

Českobudějovická diecéze tak nyní prožívá období sedisvakance 
– prázdného stolce. Dočasným správcem diecéze byl sborem konzultorů (poradců biskupa) zvolen krátce po oznámení rezignace Mons. Adolf Pintíř, který byl do té doby generálním vikářem. „Úřad administrátora jsem přijal jen proto, že Pavel Posád jakožto světící biskup bude i nadále působit v oblasti pastorace. Já budu plnit především administrativní úkoly,“ vysvětluje nový administrátor diecéze v rozhovoru, který přinášíme na str. 2.

Před celou českobudějovickou diecézí je teď velký úkol – modlit se za dobrý výběr nového biskupa, který Jiřího Paďoura nahradí. Jmenuje ho papež František. Výběr vhodného kandidáta může sice trvat pouhé týdny, ale většinou jsou to měsíce. Naposledy čekala královéhradecká diecéze na nového biskupa více než rok.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou