26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež poprvé pokřtil Češku

18. 4. 2017

|
Tisk
|

Taťánu Čempelovou během křtu pozoroval takřka celý svět. Je sice jednou ze zhruba tisícovky dospělých, kteří se u nás letos nechají pokřtít, ale jako jediná z České republiky přijala svátost křtu na Bílou sobotu od papeže Františka ve Vatikánu.

Vydání: 2017/16 Papež poprvé pokřtil Češku, 18.4.2017, Autor: Jana Praisová



Kromě křtu přijala od papeže také svátost biřmování a první svaté přijímání. „Jděme a nechme se překvapit tímto odlišným úsvitem, nechme se překvapit novostí, kterou může dát jedině Kristus. Dovolme mu, aby jeho jemnocit a láska vedly naše kroky, nechme tlukot jeho srdce, aby proměnil náš utlumený tep,“ vybídl během bohoslužby Svatý otec.
Křtu, při němž farnice z Dětmarovic přijala křestní jména Taťána Marie, předcházela příprava. Do baziliky sv. Petra musela přijít s kmotrou na Bílou sobotu už dopoledne. Tam se také seznámila s ostatními deseti katechumeny z celého světa – Itálie, Španělska, USA, Albánie, Malty, Malajsie a Číny. „Navzájem jsme se podporovali, protože každý měl z obřadů trému a respekt. I kmotři,“ popisuje Taťána Čempelová pro KT a pokračuje: „Vedle mě seděla Portugalka a z druhé strany Italka. Obě mluvily jen svou mateřštinou, a tak jsme se domlouvaly rukama nohama.“
Bezprostřední přípravu vedli dva ceremonáři. Jedním z nich byl Mons. Guido Marini. „Krásně nás přivítal a dodával nám sílu, abychom přistoupili ke křtu se vším nábojem, který obsahuje,“ připojuje paní Taťána, které jako překladatel sloužil její farář P. Marcel Puvák. Příprava trvala asi dvě hodiny, pak česká skupinka ještě stihla procházku Římem, aby se následně už v poutním domě Velehrad, kde byli ubytovaní, ztišili a připravovali na slavnost.
Ačkoliv během obřadu neustále cvakaly fotoaparáty, Taťáně Marii se podařilo slavnost skutečně prožít. „Vůbec jsem ty kamery a fotografy nevnímala. Pán Bůh mě obdaroval tím, že když vstoupím do kostela a začne liturgie, absolutně vypnu a nevnímám, co se kolem děje. Za to moc děkuji, jinak by se mi kolena rozklepala ještě víc,“ usmívá se Taťána Čempelová. A svěřuje se, že během křtu intenzivně cítila přítomnost Ježíše i Panny Marie. „Uvědomovala jsem si i přítomnost všech, kteří na nás mysleli v modlitbě. Užili jsme si to maximálně i s těmi nervy, stresem a nervozitou. Mše byla úžasná a nádherná. Napadají mě jen samé superlativy,“ uzavírá.
Letos se u nás o Velikonocích nechaly pokřtít stovky dospělých. Ve farnosti Horní Police přijal křest z rukou P. Stanislava Přibyla i bývalý senátor a ministr zahraničí Alexandr Vondra.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou